Tiramisu pistacjowe – włoski kawowo-pistacjowy deser bez pieczenia

Dla mnie – to najlepsze tiramisu świata. Kawa i pistacje to znakomite połączenie i ten przepis to udowadnia. Tiramisu wychodzi kremowe, idealnie słodkie, z delikatną nutą kawy i przede wszystkim z nutą (dość intensywną) pistacji. 

WSKAZÓWKI:

Jajka wiejskie są super, ale tutaj polecam użyć sklepowych (ze względu na używanie teoretycznie sparzonych, ale nadal surowych jajek), które są odpowiednio naświetlane przed sprzedażą.
Do dekoracji możesz użyć pistacji niesolonych lub solonych, te drugie będą nawet lepsze.
Jeżeli lubisz pistacjowe słodkości sprawdź również przepis na sernik pistacjowypączki z kremem pistacjowym czy sycylijskie cannoli.

SKŁADNIKI:
300 g podłużnych biszkoptów
400-500 g mascarpone
70 g cukru pudru (może być z erytrolu lub ksylitolu)
100-120 g pasty pistacjowej
6 jajek
Potrójne espresso
Pistacje i krem pistacjowy do dekoracji (przepis na domowy krem pistacjowy znajdziesz tutaj.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka sparzamy wrzątkiem.
  2. Żółtka ubijamy przez kilka minut z cukrem pudrem.
  3. Dodajemy pastę pistacjową i mascarpone. Miksujemy do połączenia składników.
  4. Białka ubijamy na sztywno.
  5. Delikatnie łączymy z pistacjową masą.
  6. Na dnie formy układamy biszkopty, skrapiamy je kawą, na to przekładamy masę, ponownie biszkopty z kawą, ponownie masę, biszkopty z kawą i ponownie masę (mamy 3 warstwy biszkoptów).
  7. Całość posypujemy pokruszonymi pistacjami i polewamy kremem pistacjowym.
  8. Odkładamy do lodówki na kilka-kilkanaście godzin przed podaniem.
Wersję video tego przepisu znajdziecie TUTAJ! 

Popularne wpisy

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności