Sycylijskie cannoli z 2 kremami:
– z ricotty i kremu pistacjowego
– z ricotty, czekolady i skórki pomarańczowej
Po raz pierwszy jadłam je na Sycylii… w 2012 r. (!) a ich smak pamiętam do dziś. Jedzone pod murkiem, niedaleko bazyliki św. Agaty, kupione gdzieś nieopodal. Pachnące pomarańczami i czekoladą. Idealnie chrupiące tak jak te.
WSKAZÓWKI:
Nadzienia nr 1 i 2 wystarczą na całość cannoli. Jeżeli wolisz wybrać tylko jedno z nich – zrób podwójną porcję.
Aby ciasto było lżejsze warto nim trochę „potłuc” o blat aby je napowietrzyć.
SKŁADNIKI:
Składniki:
125 g mąki pszennej typ 00
15 g cukru pudru
15 g miękkiego masła
1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
1 jajko
1 łyżka octu winnego
25 ml wina Marsala lub 25 ml wody
Nadzienie nr 1
250 g ricotty
50 g drobinek/wiórków czekoladowych + do dekoracji
40 g cukru pudru
Skórka z 1/2 eko pomarańczy
Nadzienie nr 2
250 g ricotty
100 g kremu pistacjowego (możesz kupić gotowy lub zrobić go samodzielnie z tego przepisu!)
Posiekane pistacje do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę, cukier, kakao, żółtko, ocet, wino/wodę i miękkie masło zagniatamy w kulkę. Odstawiamy do lodówki na 1h.
- Po upływie czasu ciasto wałkujemy bardzo cienko podsypując mąką.
- Szklanką wykrawamy kółka.
- Ciasto zawijamy na metalowe foremki do cannoli, lepimy je białkiem.
- Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju (175-180 stopni).
- Ricottę przekładamy na sitko postawione na misce, wyłożone gazą. Odsączamy ricottę przez noc.
- Składniki na kremy miksujemy.
- Przestudzone cannoli nadziewamy, posypujemy cukrem pudrem oraz pistacjami lub czekoladą.