Cannoli (cannolo) – sycylijskie rurki z kremem

Sycylijskie cannoli z 2 kremami:
– z ricotty i kremu pistacjowego
– z ricotty, czekolady i skórki pomarańczowej

Po raz pierwszy jadłam je na Sycylii… w 2012 r. (!) a ich smak pamiętam do dziś. Jedzone pod murkiem, niedaleko bazyliki św. Agaty, kupione gdzieś nieopodal. Pachnące pomarańczami i czekoladą. Idealnie chrupiące tak jak te.

WSKAZÓWKI:

Nadzienia nr 1 i 2 wystarczą na całość cannoli. Jeżeli wolisz wybrać tylko jedno z nich – zrób podwójną porcję.
Aby ciasto było lżejsze warto nim trochę „potłuc” o blat aby je napowietrzyć.

SKŁADNIKI:
Składniki:
125 g mąki pszennej typ 00
15 g cukru pudru
15 g miękkiego masła
1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
1 jajko
1 łyżka octu winnego
25 ml wina Marsala lub 25 ml wody

Nadzienie nr 1
250 g ricotty
50 g drobinek/wiórków czekoladowych + do dekoracji
40 g cukru pudru
Skórka z 1/2 eko pomarańczy

Nadzienie nr 2
250 g ricotty
100 g kremu pistacjowego (możesz kupić gotowy lub zrobić go samodzielnie z tego przepisu!)
Posiekane pistacje do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę, cukier, kakao, żółtko, ocet, wino/wodę i miękkie masło zagniatamy w kulkę. Odstawiamy do lodówki na 1h.
  2. Po upływie czasu ciasto wałkujemy bardzo cienko podsypując mąką.
  3. Szklanką wykrawamy kółka.
  4. Ciasto zawijamy na metalowe foremki do cannoli, lepimy je białkiem.
  5. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju (175-180 stopni).
  6. Ricottę przekładamy na sitko postawione na misce, wyłożone gazą. Odsączamy ricottę przez noc.
  7. Składniki na kremy miksujemy.
  8. Przestudzone cannoli nadziewamy, posypujemy cukrem pudrem oraz pistacjami lub czekoladą.
Wersję video tego przepisu znajdziesz tutaj!

Popularne wpisy

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności