Jak myślę o włoskich ciasteczkach to zawsze najpierw myślę właśnie o tych. Kruche, twarde, idealne do maczania w kawie ☕️, cytrynowo-migdałowe. Przenoszące smakiem do słonecznej Italii!
WSKAZÓWKI:
Migdały możesz zastąpić innymi orzechami. Sprawdzą się np. orzechy pecan lub pistacje.
Jeżeli chcesz aby Twoje ciasteczka miały mniej kalorii – zastąp cukier ksylitolem lub erytrolem.
Skórka z cytryny to nie Twoje smaki? Zetrzyj skórkę z pomarańczy lub pomiń ten krok.
Wiele osób nie szaleje za aromatem migdałowym (ja sama za nim nie przepadam), ale ten smak tutaj zdecydowanie pasuje. Jednak jeżeli nie ma szans żeby przeszedł Ci przez gardło – zamień go na aromat waniliowy.
Włoskie słodkości grają Ci w duszy? Wypróbuj przepis na Cannoli (cannolo) – sycylijskie rurki z kremem.
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
150 g cukru
Skórka z 1 ekologicznej, sparzonej wrzątkiem cytryny
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody
130 g roztopionego masła
70 g migdałów (bez skórki)
1 łyżeczka olejku/aromatu migdałowego
1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Z mąki, sody, słodzidła, jajka, soku z cytryny, aromatu, skórki cytrynowej i masła zagniatamy ciasto przez kilka minut.
- Piekarnik nagrzewamy do
180 stopni. - Do ciasta wrzucamy migdały i ponownie zagniatamy.
- Dzielimy ciasto na 3 części. Formujemy wałeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 20 min.
- Wyciągamy wałeczki i kroimy je pod ukosem na mniejsze kawałki i układamy “bokiem ku górze” aby podpiec środki.
- Zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy jeszcze 10-15 min.
Po przepis w wersji video kliknij tutaj!