Pachnie wiosną-wymieszaną z latem, smakuje Polską poplątaną z Sycylią… ☀️
Banalnie proste i wilgotne. Ukręcisz je w 10 minut! Świeżutkie przez kilka dni.
WSKAZÓWKI:
Nie zdziw się, ciasto nie rośnie jakoś bardzo wysokie.
Ciasto można dodatkowo posypać płatkami migdała albo pokruszonymi pistacjami.
Cukier możesz wymienić na erytrol lub ksylitol.
Sprawdź również przepis na ciasto z galaretką rabarbarową słodzoną miodem oraz ciasto kefirowe z rabarbarem i kruszonką.
SKŁADNIKI:
150 g miękkiego masła
150 g mąki migdałowej
150 g mąki pszennej
100 g cukru
1 sparzona wrzątkiem, najlepiej ekologiczna pomarańcza
1 łyżeczka sody
2 jajka
300 g rabarbaru
PRZYGOTOWANIE:
- Masło ucieramy z cukrem i skórką z pomarańczy przez 4 min.
- Następnie dodajemy mąkę migdałową, mąkę pszenną, sodę, sok z pomarańczy i jajka. Ucieramy przez 4 min.
- Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- W ciasto wbijamy pokrojony rabarbar.
- Ciasto pieczemy przez ok. 45-50 min. w 180 stopniach (do zarumienienia).
Wersję video tego przepisu znajdziecie TUTAJ!