Te proste, pyszne pączki z kremem pistacjowym to definitywnie mój ulubiony przepis na Tłusty Czwartek. Pączki są puszyste i pełne nadzienia pistacjowego. Uwaga, ciężko się od nich oderwać 🙂
Kiedy wypada Tłusty Czwartek w tym roku? 8 lutego czyli już niedługo!
WSKAZÓWKI:
Do pączków użyj kremu pistacjowego, który w swoim składzie ma minimum 45% pistacji. Kupić można różne wersje kremu pistacjowego, w tym także krem pistacjowy bez cukru.
Krem pistacjowy do pączków możesz wykonać również samodzielnie z TEGO przepisu.
Olej do smażenia pączków powinien być rozgrzany do 175-180 stopni.
Jeżeli nie posiadasz szprycy/rękawa cukierniczego smaż pączki od razu z nadzieniem (opcja nr 3) lub usmażone przekrój na pół i po prostu je nim posmaruj, choć jest to najmniej “efektowna” opcja.
Jeżeli wolisz w tym roku upiec pączki – skorzystaj z TEGO przepisu, a dżem zastąp twardym (trzymanym w lodówce lub zamrożonym) kremem pistacjowym.
SKŁADNIKI:
300 g przesianej mąki pszennej + do wałkowania
150 ml letniego mleka lub napoju roślinnego
10 ml octu spirytusowego / spirytusu / wódki
2 małe żółtka
20 g cukru
20 g świeżych drożdży
30 g masła
Olej do smażenia
Krem pistacjowy do nadziewania pączków
Opcjonalnie: cukier do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, cukier, wbijamy żółtka i wlewamy letnie mleko, ocet/spirytus oraz roztopione masło. Ciasto zagniatamy przy pomocy miksera planetarnego lub ręcznie przez 10 min. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej mąki.
- Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1h w ciepłe (!) miejsce.
- Po upływie czasu ciasto ponownie zagniatamy. Mamy teraz 3 opcje:
– Odrywamy ciasto i formujemy w rękach kuleczki
– Wałkujemy ciasto i wycinamy małą szklanką/słoikiem kółka
– Wałkujemy ciasto, odbijamy na połowie delikatnie kółka, na środku kółek układamy krem pistacjowy, przykrywamy drugą częścią ciasta, dociskamy aby się połączyły i wycinamy pączki. - Pączki przekładamy na stolnicę obsypaną mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 min. w ciepłe (!) miejsce.
- Olej porządnie rozgrzewamy.
- Pączki wrzucamy górą w stronę oleju (dno na górze). Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Mi to zajęło ok. 2 minuty na stronę.
- Gotowe pączki przekładamy na ręcznik papierowy. Pączki bez nadzienia nabijamy kremem pistacjowym przy pomocy szprycy/rękawa cukierniczego.