Kremowy, delikatny i prosty do zrobienia – najlepszy sernik pistacjowy. U mnie potrójnie pistacjowy – z pastą pistacjową w środku i kremem pistacjowym oraz pistacjami na wierzchu. Jak z najpyszniejszej cukierni 🙂
WSKAZÓWKI:
Do sernika możesz dodać dodatkowo 200 g serka mascarpone – sernik będzie bardziej kremowy i wyższy. Mleko możesz zastąpić częściowo śmietaną 30-36%. Zamiast pasty pistacjowej do sernika możesz dodać krem pistacjowy (słodzony). Dodaj go więcej od pasty (ok. 250-300 g) i zmniejsz ilość słodzidła (do ok. 7 łyżek). Sernik możecie udekorować dodatkowo kremem pistacjowym i pistacjami, ale pyszny będzie też “goły”. Sprawdzi się też polewa z białej czekolady.
Składniki:
150 g herbatników
80 g masła
1 kg twarogu sernikowego
150-200 g pasty pistacjowej (zmielone pistacje 100%)
100 ml mleka/napoju roślinnego
3 jajka
10 łyżek cukru/erytrolu/ksylitolu
2 budynie śmietankowe
Dekoracja: krem pistacjowy, pistacje
Przygotowanie:
1. Masło roztapiamy w rondelku. Herbatniki kruszymy na miał i mieszamy je z roztopionym masłem.
2. Jajka ubijamy z cukrem/erytrolem/ksylitolem na puszystą masę. Dodajemy pastę pistacjową i miksujemy.
3. Wlewamy mleko/napój roślinny, wsypujemy budynie śmietankowe i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy twaróg sernikowy cały czas miksując.
3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę zzewnątrz obkładamy dokładnie folią aluminiową. Na dnie tortownicy uklepujemy herbatniki z masłem, a na to przelewamy masę serową.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wkładamy do większej formy, wlewamy do niej wrzątek do połowy wysokości tortownicy (najlepiej robić to od razu w piekarniku). Pieczemy przez 1h.
5. Przestudzony sernik dekorujemy kremem pistacjowym i pistacjami. Sprawdzą się też wiórki z białej czekolady czy liofilizowane owoce.
Film instruktażowy jak wykonać ten przepis znajdziecie TUTAJ!
sernik / pistacje / sernik pistacjowy