Czereśnie/wiśnie w syropie – prosty przepis, do zrobienia w prawie oka mgnieniu. Wychodzą pyszne i są gotowe do spożycia już po 4 dniach, chociaż w zimnym miejscu wytrzymają minimum kilka miesięcy. Świetnie nadają się do deserów i jako dekoracja ciast.

WSKAZÓWKI:
Aby łatwo wydrylować czereśnie użyj grubej, plastikowej słomki lub bambusowej do picia. Wystarczy ją wcisnąć w owoc i „przebić na wylot”. Rurkę z łatwością wyczyścisz patyczkiem do szaszłyków. Wybieraj słodkie, dojrzałe i jędrne owoce do przetworów. Część cukru możesz zastąpić ksylitolem/erytrolem. Jako dodatek do czereśni/wiśni w syropie świetnie sprawdzi się odrobina chilli w płatkach/proszku. Wrzuć ją do gotującego się syropu na minutę.
Czereśnie/wiśnie w syropie możesz wykorzystać m.in do:
– deserów w pucharkach
– dekoracji tortów i ciast
– gofrów, pancakes oraz klasycznych naleśników
– lodów
Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe przetwory to sprawdź również przepis na:
Agrest w syropie
Dżem morelowy z rozmarynem
Syrop imbirowy
Syrop żurawinowy bez cukru
Syrop żurawinowy bez cukru
Ogórki małosolne
Składniki na 6 słoiczków czereśni/wiśni w syropie:
1l wody
300 g cukru
ok. 700g -1kg wiśni/czereśni
Przygotowanie:
1. Wodę gotujemy z cukrem przez 5 min. od momentu pierwszych bąbelków.
2. Słoiki wyparzamy i nakładamy do nich umyte i wydrylowane czereśnie/wiśnie (możemy ich nie drylować). Zalewamy je syropem i zakręcamy.
3. W garnku gotujemy wodę, na dnie układamy ściereczki. Wkładamy do środka słoiki, odgradzamy je ściereczkami tak aby się nie dotykały. Gotujemy je tak przez ok. 15 min. Następnie wyciągamy słoiki, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem/ściereczką. Wyciągamy dopiero gdy będą całkowicie przestudzone.
Wiśnie/czereśnie gotowe są do spożycia już po 3-4 dniach, ale mogą leżeć w piwnicy/spiżarni kilka miesięcy (a nawet lat).
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama -> czarna.wisienka 🙂

