Syrop imbirowy

Idealny do jesienno-zimowych herbatek 馃嵉馃崅 Ulubiona zaparzona herbata, plastry 馃崐, laska cynamonu, go藕dziki, any偶, mi贸d i oczywi艣cie syrop lub mus imbirowy 馃グ najlepiej!

WSKAZ脫WKI:
U偶ywaj膮c go bardzo prosz臋 zacznijcie od 1/2 艂y偶eczki i sprawd藕cie czy jest dla Was ok. lepiej da膰 za ma艂o i do艂o偶y膰 ni偶 przepali膰 sobie prze艂yk. ja spokojnie lej臋 sobie sporo ale od dw贸ch lat 艣cieram imbir w ogromnych ilo艣ciach do herbaty wi臋c jestem przyzwyczajona. Taki syrop mo偶e sta膰 w lod贸wce ok. 2 miesi膮ce (je偶eli zrobimy go na cukrze). Syrop warto co kilka dni miesza膰 bo wytworzy si臋 galaretka, ale to te偶 nie problem. Wystarczy w艂o偶y膰 butelk臋 do ciep艂ej wody lub wyla膰 do kubka, wymiesza膰 z wod膮, kt贸ra si臋 wydzieli艂a i ponownie wla膰 do butelki.

Sk艂adniki:
500 g korzenia imbiru 2-3 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru
Szczypta kurkumy
1/2 cytryny
3 艂y偶ki p艂ynnego miodu

Przygotowanie:
1. Imbir obieramy i 艣cieramy na du偶ych oczkach.
2. Przek艂adamy do garnka, zalewamy wod膮, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i dodajemy kurkum臋, cukier i ksylitol/erytrol.
3. Gotujemy na ma艂ym ogniu przez 30 min., co chwil臋 mieszaj膮c. Lekko studzimy.
4. Dodajemy mi贸d i mieszamy.
5. Nast臋pnie przecieramy przez sitko imbir do butelki/s艂oika.
6. Pozosta艂e resztki/mus wk艂adamy do innego s艂oika i r贸wnie偶 zu偶ywamy np. do herbaty. Przechowujemy w lod贸wce.

Z podanego przepisu wychodzi ok. 2 butelki syropu i 1 s艂oiczek musu lub 1 butelka syropu i 3 s艂oiczki musu. 

Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪

Popularne wpisy

漏 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatno艣ci