Syrop żurawinowy bez cukru

Syrop żurawinowy bez cukru 😍 Idealny do jesiennej herbatki! Teraz świeżą żurawinę znajdziecie bez problemu na targach. Taki syrop należy trzymać w lodówce do ok. 10 dni, ale jeżeli chcecie zrobić go więcej albo część zachować na zimę to wystarczy go zapasteryzować. Na końcu przepisu napiszę jak ❤️

Syrop jest mało słodki – a tak naprawdę praktycznie wcale nie jest słodki 🙂 Stworzyłam go w takiej formie aby był bombą zdrowia, a nie słodzidłem bo ja używam do słodzenia jesiennej herbaty miodu. Jeżeli chcesz aby poza zdrowiem w herbacie był również słodzidłem to użyj 10 łyżek erytrolu/ksylitolu/cukru.

Składniki na 1 butelkę syropu:
100 g świeżej żurawiny
3/4 szkl. wody
3 łyżki erytrolu/ksylitolu/ostatecznie cukru

Przygotowanie:
1. Do garnka przesypujemy żurawinę. Zalewamy wodą.
2. Dodajemy słodzidło. Gotujemy 5 min.
3. Żurawinę po tym czasie możemy dodatkowo dognieść tłuczkiem do ziemniaków. Gotujemy kolejne 5 min.
4. Studzimy.
5. Przelewamy przez sito do butelki/słoika. Przecieramy dodatkowo łyżką aby wydobyć jak najwięcej syropu.

Pasteryzacja:
Na dnie garnka z grubym dnem układamy ściereczkę. Słoik/butelkę układamy na środku (jak mamy ich więcej to układamy obok siebie ale nie mogą się stykać i dotykać boków garnka). Wlewamy wodę do garnka do 1/2-3/4 wysokości słoika/bultelki. Gotujemy. Od momentu wrzenia gotujemy przez 10 min. Studzimy w garnku.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

Popularne wpisy

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności