Przetwory z agrestu? Co powiesz na agrest w syropie? Najpopularniejsza wersja owoców w syropie to chyba wiśnie, brzoskwinie i ananas… A co powiecie na agrest?! Bo ja Wam mówię, że to odlot 🤭 To znakomity pomysł na agrest na zimę – fantastycznie pasuje do deserów, ciast, a nawet jako dodatek do obiadów.

WSKAZÓWKI:
Przetwory z agrestu to wspaniały pomysł na zachowanie odrobiny lata w słoiku na zimę. Do gotowania syropu możesz dodać gwiazdkę anyżu, kilka goździków lub starty imbir – znakomicie podkreślą smak agrestu.
Agrest w syropie możesz wykorzystać m.in do:
– deserów w pucharkach
– dekoracji tortów i ciast
– gofrów, pancakes oraz klasycznych naleśników
– mięsa
– deski serów, wędlin i przekąsek
– sałatek
– lodów
Do wykonania tego przepisu sprawdzi się zarówno agrest zielony jak i czerwony. Agrest należy dobrze umyć ze wszelkich paproszków. Dodatkowo można obciąć mu ogonki jeżeli ich nie lubicie.
Składniki na 4 słoiczki agrestu w syropie:
500 ml wody
150 g cukru
ok. 500 g agrestu
Przygotowanie:
1. Wodę gotujemy z cukrem przez 5 min. od momentu pierwszych bąbelków.
2. Słoiki wyparzamy i nakładamy do nich umyty agrest (można obciąć mu ogonki). Zalewamy syropem i zakręcamy.
3. W garnku gotujemy wodę, na dnie układamy ściereczki. Wkładamy do środka słoiki, odgradzamy je ściereczkami tak aby się nie dotykały. Gotujemy je tak przez ok. 15 min. Następnie wyciągamy słoiki, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem/ściereczką. Wyciągamy dopiero gdy będą całkowicie przestudzone.
Agrest gotowy jest do spożycia już po 3-4 dniach, ale może leżeć w piwnicy/spiżarni kilka miesięcy (a nawet lat).
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama -> czarna.wisienka 🙂



