Makaron Caprese. Idealny na upalną i słoneczną pogodę! Gotujecie tylko makaron i tyle (no ewentualnie jeszcze sos z pesto jeżeli zdecydujecie się na taką wersję bo podaję poniżej przepis na dwie różne opcje). Jest przepyszny i mega prosty! Wyjdzie każdemu 🙂
WSKAZÓWKI:
Do makaronu sprawdzi się praktycznie każdy rodzaj makaronu, ale najbardziej polecam makarony typu penne/kokardki/świderki. Jeżeli spodobał Ci się ten przepis i szukasz innych przepisów z pomidorami to sprawdź również przepisy na:
Kremowa feta z konfitowanymi pomidorkami
Risotto pomidorowe
Składniki na 3 porcje:
ok. 300 g dowolnego makaronu
1 opakowanie mozzarelli mini
3 garście pomidorków koktajlowych
4 łyżki oliwy
Świeża bazylia
Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente.
2. Pomidorki kroimy na pół. Mieszamy w misce z kilkoma listkami porwanej, świeżej bazylii oraz odsączoną z zalewy mozzarellą (nie wylewajcie zalewy! Super sprawdzi się do sosów pomidorowych lub jak poniżej do zrobienia sosu z pesto)
3. Całość zalewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Makaron mieszamy z pomidorkami i mozzarellą.
Wersja z pesto:
3 łyżki pesto bazyliowego
Zalewa z mozzarelli
Opcjonalnie: 1 łyżka mascarpone
Przygotowanie:
1. Całość gotujemy w rondelku do uzyskania kremowej, „sosowej” konsystencji.
2. Mieszamy z makaronem, pomidorkami i mozzarellą.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama -> czarna.wisienka 🙂