Prosty przepis na najlepsze OGÓRKI MAŁOSOLNE! Z czosnkiem, koperkiem i chrzanem… mniam:)
WSKAZÓWKI
Ogórki można przekroić na pół lub delikatnie nakroić wzdłuż – szybciej będą gotowe. Słoiki gotowe są już po 2-3 dniach, maksymalnie powinno się zjeść je do 7 dni. Chrzan można pominąć (choć lepsze są z nim). Do ogórków najlepiej sprawdzą się grube łodygi koperku.
Składniki na ok. 4-5 dużych słoików:
2 kg młodych, niewielkich, jak najjaśniejszych ogórków
3 litr wody
3 łyżki soli kamiennej
1 duży pęczek koperku
10-15 ząbków czosnku (w zależności jak bardzo czosnkowe ogórki lubicie, jeżeli mało to dajemy 2 małe na słoik, jeżeli bardzo to 3-4 na słoik)
Kawałek chrzanu (ok. 10-15 cm.)
Przygotowanie:
1. Ogórki myjemy i moczymy przez 3 h w zimnej wodzie.
2. Słoiki wyparzamy wrzątkiem.
3. Koperek myjemy. Czosnek obieramy i kroimy na pół.
4. Wodę gotujemy z solą do momentu aż ta się rozpuści (przynajmniej częściowo). Studzimy (podczas nalewania do słoików powinna być ciepła/letnia).
5. Na dnie wyparzonych wcześniej słoików układamy czosnek i koperek. Układamy pionowo ogórki. Zalewamy wodą z solą.
6. Na wierzchu układamy chrzan i kolejną część koperku. Zakręcamy słoik. Powtarzamy czynność z resztą ogórków.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂