Dżem z moreli podkręcony rozmarynem to jeden z najlepszych pomysłów na przetwory z moreli. Do zrobienia na cukrze lub ksylitolu/erytrolu. Idealny na kanapki/gofry/naleśniki ale również do podania z mięsem lub z deską serów i wędlin. Ma baaaardzo szlachetny smak, szczególnie delikatnie podkręcony rozmarynem. To naprawdę prosty dżem morelowy do zrobienia w kilku krokach.
WSKAZÓWKI:
Jeżeli masz bardzo słodkie morele – nie musisz używać wcale cukru lub użyć go mniej. Zamiast soku z cytryny możesz wycisnąć sok z limonki lub połowy grejfruta. Robiąc dżem na erytrolu/ksylitolu warto dodać 1 łyżkę pektyn do gotowania oraz zapasteryzować dżem na mokro.
Składniki na 3-4 małe słoiki dżemu z moreli z rozmarynem:
1,5kg moreli bez pestek
200-300 g cukru lub erytrolu/ksylitolu
Sok z 1 cytryny
1 długa gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
1. Morele przekładamy do szerokiego garnka z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem/ksylitolem/erytrolem i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 10 min.
2. Następnie do garnka przekładamy rozmaryn oraz pektyny w wersji z ksylitolem/erytrolem. Dżem gotujemy na małym ogniu przez ok. 30-40 min. do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozmaryn można wyjąć, ja tego nie robiłam bo się rozgotował i zrobił miękki.
3. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy dobrze i odwracamy do góry dnem. Okrywamy ręcznikiem lub kocem. Wyciągamy dopiero po całkowitym przestudzeniu.
4. W wersji z ksylitolem/erytrolem dżem pasteryzujemy na mokro. W dużym garnku gotujemy wodę, na dnie układamy ściereczki. Wkładamy do środka słoiki, odgradzamy je ściereczkami tak aby się nie dotykały. Gotujemy je tak przez ok. 15 min. Następnie wyciągamy słoiki i studzimy.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama -> czarna.wisienka 🙂