To po prostu amerykańskie brownie, ale w wersji ciasteczkowej i z dodatkiem suszonych śliwek. Taka trochę śliwka w czekoladzie, o!
WSKAZÓWKI:
Nie pomijaj soli i kawy – podbijają one głęboki smak czekolady. Polecam też nie omijać drobinek czekoladowych, im więcej czekolady w tych ciasteczkach tym lepiej 🙂
Ciastka możesz zrobić również na erytrolu lub ksylitolu.
Jeżeli nie przepadasz za suszonymi śliwkami możesz je pominąć. Ciastka będą nadal pyszne.
Kochasz czekoladowe słodkości? Sprawdź też przepis na mus czekoladowo-kokosowy z chili, babeczki czekoladowe z malinami, deser czekoladowy z mascarpone i borówkami oraz brownie z dżemem borówkowym
SKŁADNIKI NA 15-17 SZTUK:
100 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
100 g suszonych śliwek
50 g cukru/erytrolu/ksylitolu
40-50 g mąki
40 g masła
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 1 łyżeczka mocnego espresso
Szczypta soli
Opcjonalnie: 30 g drobinek czekoladowych
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka ucieramy w misce ze słodzidłem i szczyptą soli przez 5 minut.
- W rondelku podgrzewamy do roztopienia masło, czekolady i kawę.
- Zawartość rondelka wlewamy stopniowo do miski, cały czas miksując.
- Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia składników.
- Wrzucamy pokrojone śliwki i opcjonalnie drobinki czekoladowe. Mieszamy i odkładamy na 10 minut.
- Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Formujemy ciasteczka i pieczemy przez 15 min. w 180 stopniach.
Po wersję video przepisu kliknij tutaj!