Najlepsze piernikowe brownie skradnie serce każdego fana czekolady oraz piernikowych smaków! Jest obłędnie czekoladowe, rozpływające się w ustach i fajnie przełamane dżemem.
Do mojego brownie użyłam dżemu 70 % borówka czarna Darbo. Tradycyjna receptura tych dżemów sięga aż 1879 roku! W składzie jest 70% owoców, cukier, sok cytrynowy i pektyny…Tyle! Skład prosty jak proste jest zrobienie tego brownie! Jeżeli aktualnie tak samo jak ja macie ochotę na wszystko co pachnące i piernikowe koniecznie spróbujcie tego przepisu, a dżemy Darbo znajdziecie aktualnie np. w sklepie internetowym Frisco.pl.
Składniki:
250 g czekolady gorzkiej
150 g masła
150 g ksylitolu/erytrolu/cukru (ja użyłam erytrol)
230 g mleka 5 jajek
150 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
Szczypta soli
1/2 słoiczka dżemu 70% borówka czarna Darbo
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku z czekoladą, kakao, przyprawą do piernika i mlekiem.
2. Jajka ucieramy ze słodzidłem. Mieszamy delikatnie z mąka.
3. Dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladową. Mieszamy.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę.
5. Łyżeczką nakładamy małe keksy z dżemu. Drugim końcem łyżeczki robimy ślaczki.
6. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy ok. 40-45 min.
Sprawdź również przepis na:
Mus chałwowy
Babka piernikowa
Włoskie ciasteczka
Wpis powstał we współpracy z marką Darbo.