Tradycyjna klasyka babkowego gatunku – babka marmurkowa 🤎
Ten przepis na wilgotną babkę marmurkową jest w naszym domu od wielu lat, a ta babka to pierwsza jaką upiekłam w życiu więc można uznać ją za naprawdę prostą do zrobienia skoro mi wtedy wyszła 😉
WSKAZÓWKI:
Ja trochę poleciałam po całości z ciemniejszą częścią i marmurek jest słabo widoczny więc warstwy kakaowej dajcie naprawdę niewiele bo jest ona zawłaszczająca.
Połowę cukru w przepisie, a nawet śmiało 3/4 czy całość można zastąpić erytrolem/ksylitolem tworząc tym samym babkę wielkanocną bez cukru.
Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką orkiszową jasną.
Jeżeli nie masz jeszcze pomysłu na inne wypieki wielkanocne sprawdź przepis na babeczki (babki) kajmakowe, sernik pistacjowy oraz rurki cynamonowe z kremem budyniowym.
SKŁADNIKI W TEMP. POKOJOWEJ:
130 g mąki pszennej
60 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
150 g cukru
200 g masła
5 jajek
150 g cukru
1 płaska łyżeczka sody
Sok z 1/2 limonki lub cytryny
Kilka kropel ekstraktu waniliowego
1 łyżka kakao
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski przekładamy jajka, słodzidło, sodę, ekstrakt waniliowy i sok z limonki/cytryny. Miksujemy przez kilka minut.
- Miksując wsypujemy przesiane mąki.
- Na końcu wlewamy roztopione, gorące masło. Miksujemy do połączenia składników.
- Prawie całą masę przelewamy do przygotowanej formy.
- Do resztki, która nam została dodajemy kakao. Przekładamy ją do formy i robimy „esy floresy”.
- pieczemy przez ok. 50 min. w 180 stopniach.