Chrupiący prażony słonecznik, słodkawe buraki i wędzony, słony serek 🤤 to będzie Twoja nowa ulubiona sałatka!
To świetny przepis na sałatkę na imprezę, sałatkę do grilla czy po prostu sałatkę do lunchboxu. Jest uniwersalna i po prostu pyszna!
WSKAZÓWKI:
Rukolę w tym przepisie z powodzeniem możesz zamienić na roszponkę lub mix sałat.
Zamiast oscypka jeżeli nie możesz go nigdzie znaleźć (oscypka można zamówić także online, tak tylko podpowiadam!) – użyj innego, wędzonego serka góralskiego.
Jeżeli lubisz tego typu lekkie sałatki sprawdź także przepis na kreteńską sałatkę Dakos oraz sałatkę z tuńczykiem i jajkiem.
SKŁADNIKI:
3-4 ugotowane buraki
100 g rukoli
3 góralskie oscypki lub serki góralskie
3 łyżki nasion słonecznika
1 czerwona cebula świeża lub marynowana
Sos:
3 łyżki oliwy lub oleju tłoczonego na zimno (np. z wiesiołka, kozieradki czy słonecznika)
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu (np. winnego, ryżowego czy z mango)
1 łyżka miodu/syropu z agawy
Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Do miseczki przeciskamy czosnek. Dodajemy oliwę/olej, ocet, miód oraz szczyptę soli i pieprzu. Składniki mieszamy.
- Do dużej miski lub kilku mniejszych przekładamy rukolę.
- Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i pokrojone w plastry lub kostkę oscypki.
- Na suchej patelni podprażamy nasiona słonecznika. Przekładamy je do sałatki.
- Całość polewamy przygotowanym sosem i mieszamy.
Po przepis w wersji video kliknij tutaj!