To jeden z tych przepisów, które naprawdę ciężko zawalić czyli mini babki (babeczki) kajmakowe 🤎
Delikatne, puszyste, wilgotne. Banalne do zrobienia – idealne dla początkujących w kuchni!
WSKAZÓWKI:
Cukier opcjonalnie można zastąpić ksylitolem lub erytrolem.
Z podanego przepisu możesz upiec również dużą babkę wielkanocną. Piecz ją przez ok. 1h.
Z prostych przepisów na Wielkanoc mogę polecić Ci także przepis na sernik z brzoskwiniami i słonecznikiem, prostą sałatkę śledziową z burakiem oraz roladki z tortilli z pastą jajeczną.
SKŁADNIKI:
400 g przesianej mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
200 g masy kajmakowej
100 g oleju
100 g cukru trzcinowego/kokosowego
3 jajka
1/2 szkl. mleka lub napoju roślinnego
Kilka kropel ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody
Sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki miksujemy.
- Masę przekładamy do foremek na mini babki lub babeczki.
- Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach.
Po wersję video kliknij tutaj!