Babeczki (babki) kajmakowe – przepis dla początkujących

To jeden z tych przepisów, które naprawdę ciężko zawalić czyli mini babki (babeczki) kajmakowe 🤎
Delikatne, puszyste, wilgotne. Banalne do zrobienia – idealne dla początkujących w kuchni!

WSKAZÓWKI:

Cukier opcjonalnie można zastąpić ksylitolem lub erytrolem.
Z podanego przepisu możesz upiec również dużą babkę wielkanocną. Piecz ją przez ok. 1h.
Z prostych przepisów na Wielkanoc mogę polecić Ci także przepis na sernik z brzoskwiniami i słonecznikiemprostą sałatkę śledziową z burakiem oraz roladki z tortilli z pastą jajeczną.

SKŁADNIKI:
400 g przesianej mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
200 g masy kajmakowej
100 g oleju
100 g cukru trzcinowego/kokosowego
3 jajka
1/2 szkl. mleka lub napoju roślinnego
Kilka kropel ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody
Sok z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki miksujemy.
  2. Masę przekładamy do foremek na mini babki lub babeczki.
  3. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach.

Po wersję video kliknij tutaj!

Popularne wpisy

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności