Rurki cynamonowe z kremem budyniowym 🥰🤠to naprawdę przepyszna propozycja. Cynamonowe rurki i aksamitny krem budyniowy to znakomite połączenie.

Składniki na rurki cynamonowe:
300 g mÄ…ki pszennej
100 g masła
150 g jogurtu naturalnego
+ 3 Å‚yżki cukru i 1 Å‚yżka cynamonu i 1 jajko do posmarowania rurekÂ
Przygotowanie:
1. Zagniatamy ciasto z mąki, masła (pokrojonego w małą kostkę) i jogurtu.
2. Wkładamy do lodówki na 1h.
3. Na talerzu mieszamy 3 łyżki cukru 1 łyżkę cynamonu.
4. Po upływie czasu ciasto wyciągamy i wałkujemy podsypując mąka.
5. Wykrawamy paski i nawijamy na foremki do rurek wysmarowane masłem (paski powinny lekko na siebie nachodzić).
6. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i obtaczamy w cukrze z cynamonem.
7. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy ok. 17 min. Studzimy.
Składniki na krem budyniowy:
1 budyń waniliowy bez cukru
450 ml mleka
5 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru
50 g masła
Przygotowanie:
1. 300 ml mleka podgrzewamy w garnku z ksylitolem/erytrolem/cukrem.
2. W miseczce mieszamy 150 ml mleka i budyń.
3. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować wlewamy mleko z budyniem i energicznie mieszamy.
4. Gdy budyń będzie dość gęsty zdejmujemy go z ognia, wierzch owijamy folią spożywczą u studzimy.
5. Wyciągamy z lodówki masło.
6. Gdy budyń będzie wystudzony miksujemy go z masłem.
7. Przekładamy krem budyniowy do rurek (łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego).
Sprawdź również przepis na:
Babka piernikowa
Miękkie pierniczki z nadzieniem
Włoskie ciasteczka
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglÄ…dać co dziaÅ‚am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

