Wieniec czekoladowy z orzechami pecan 🥰🎄 Idealny na zbliżające się święta. Czyż nie wygląda cudownie!? 😇 Trochę zniknęła mu „dziurka” 🤪 ale – jest na wypasie! To zapewniam 😁 Jeżeli poza klasyką na święta chcecie zrobić coś nowego to być może będzie to on? 🤔
Składniki:
400 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
8 kopiastych łyżek cukru (minimum. 1 łyżka cukru, reszta to może być erytrol)
1 jajko
60 g czekolady
2 łyżki kakao
3 łyżki masła
170 ml mleka/napoju roślinnego
Duża szczypta soli
Nadzienie:
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła
2 łyżki cukru/cukru kokosowego/cukru trzcinowego/erytrolu/ksylitolu
70 g orzechów pecan D-nuts
1 jajko do posmarowania wierzchu
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku z cukrem, czekoladą i kakao.
2. Dolewamy zimne mleko. Mieszamy – całość powinna być letnia.
3. Przelewamy do miski.
4. Kruszymy drożdże. Dodajemy szczyptę soli, jajko i mąkę.
5. Zagniatamy ciasto przez ok. 5 min. Powinno być gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub mleka. Podstawiamy na 60 min. w ciepłe miejsce.
6. Po upływie czasu ciasto ponownie zagniatamy. Podsypujemy mąką. Wałkujemy na spory prostokąt.
7. Masło na nadzienie rozpuszczamy. Mieszamy z cynamonem, słodzidłem i pokruszonymi orzechami.
8. Smarujemy po rozwałkowanym cieście.
9. Zawijamy w długi rulon. Nacinamy wzdłuż (zostawiamy nie rozcięty „ogonek).
10. Zawijamy obydwie części i przekładamy na blaszkę. Robimy wianuszek.
11. Zostawiamy na 30 min. w ciepłym miejscu.
12. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
13. Wianuszek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 30 min.
Na hasło CZARNA macie 7% zniżki na produkty D-nuts (zniżka obowiązuje do 23.12.20 r.) 😊
Sprawdź również przepis na:
Mus chałwowy
Miękkie pierniczki z nadzieniem
Migdałowe włoskie ciastka
Babka piernikowa
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂