Miękkie pierniczki z nadzieniem ❤️ bez dodatku cukru, zrobione tylko na miodzie, oblane mleczną czekoladą. Są niesamowite, naprawdę. Jakbym miała doradzić Wam jaki jeden przepis musicie zrobić w te święta to właśnie ten! Są miękkie już 1 dnia, a po kolejnych paru wręcz rozpływają się w ustach 🤤🤤🤤

WSKAZÓWKI:
Pierniczki możemy polać dodatkowo czekoladą – w rondelku rozpuszczamy 100 g czekolady mlecznej (może być np. z kawałkami ciastek), 1 łyżeczkę masła, 1 łyżeczkę kakao i 5 łyżek mleka. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy pierniczki i studzimy.Do pierniczków można dać ewentualnie dżem natomiast jak dobrze ich nie zlepimy to może troszkę popłynąć.
Składniki na ok. 30 pierniczków (1 blaszka):
300 g mąki pszennej lub orkiszowej + do podsypania
1 łyżka kakao
1 białko
2 żółtka
50 g masła
2 łyżki przyprawy do piekarnika
150 g miodu
1 łyżka śmietany
2 łyżki wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej + ok. 100 g marmolady/twardych powideł śliwkowych
Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i przyprawą do piernika.
2. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. W małej miseczce mieszamy 2 łyżki wody ze śmietaną i sodą.
3. W dużej misce mieszamy mąkę i kakao.
4. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka i ponownie miksujemy.
5. Wlewamy śmietanę z sodą oraz rozpuszczone masło z miodem i przyprawą do piernika. Miksujemy.
6. Stopniowo dodajemy mąkę z kakao.
7. Ciasto będzie bardzo luźne. Przerzucamy je na stolnicę. Formujemy kulkę, obsypujemy mąka i wkładamy do zamrażarki na 1h.
8. Wyciągamy ciasto. Dzielimy na mniejsze części i wałkujemy dość cienko podsypując trochę mąka. 9. Na połowie ciasta delikatnie odbijamy kształt foremki, której używamy.
10. Na środek nakładamy 1/2 łyżeczki powideł/marmolady/dżemu, a następnie nakrywamy drugą połową ciasta. Dociskamy wokół nadzienia.
11. Wykrawamy kształty. Boki powinny być dobrze zlepione bo inaczej mogą trochę popłynąć.
12. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 min.
Sprawdź również przepis na:
Mus chałwowy
Przekładane korzenne ciasteczka
Włoskie ciasteczka
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

