Piernikowe babeczki marchewkowe

Piernikowe babeczki marchewkowe nadziane żurawiną i orzechami 🥕❤️ mega, mega pulchne! Wilgotne i przepyszne 🤤

Składniki:
3 średnie marchewki (ok. 200g po obraniu i starciu na tarku)
1 szkl. mąki pszennej/orkiszowej typ 500 lub pół na pół typ 500 i pełnoziarnistej
2 średnie jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
30 g suszonej żurawiny lub rodzynek
40 g dowolnych orzechów (u mnie nerkowca)
5 łyżek erytrolu/ksylitolu/cukru
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
4 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
1. Orzechy nerkowca kruszymy na mniejsze kawałki.
2. Wszystkie składniki mieszamy w misce (masą jest dość zbita więc trzeba ją dobrze wymieszać).
3. Przekładamy do foremek na babeczki.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
5. Pieczemy ok. 25 min.

Sprawdź również przepis na:
Babeczki czekoladowe z malinami

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z miłości do dobrego jedzenia, podróży i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajdź na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności