Piernikowe babeczki marchewkowe nadziane żurawiną i orzechami 🥕❤️ mega, mega pulchne! Wilgotne i przepyszne 🤤

Składniki:
3 średnie marchewki (ok. 200g po obraniu i starciu na tarku)
1 szkl. mąki pszennej/orkiszowej typ 500 lub pół na pół typ 500 i pełnoziarnistej
2 średnie jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
30 g suszonej żurawiny lub rodzynek
40 g dowolnych orzechów (u mnie nerkowca)
5 łyżek erytrolu/ksylitolu/cukru
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Orzechy nerkowca kruszymy na mniejsze kawałki.
2. Wszystkie składniki mieszamy w misce (masą jest dość zbita więc trzeba ją dobrze wymieszać).
3. Przekładamy do foremek na babeczki.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
5. Pieczemy ok. 25 min.
Sprawdź również przepis na:
Babeczki czekoladowe z malinami
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂
