Babka piernikowa 🎄rozpływająca się w ustach. U mnie polana dodatkowo czekoladą. Intrygująca swoim wyglądem… ❤️ I bardzo prosta do zrobienia!

WSKAZÓWKI:
Wszystkie składniki MUSZĄ być w temperaturze pokojowej. Zamiast kefiru możesz użyć maślanki. Użyj przyprawę do piernika bez cukru i mąki.Przestudzoną babkę można polać polewą czekoladową (60 g czekolady, 5 łyżek mleka i 1 łyżeczka masła).
Składniki:
320 g mąki pszennej lub orkiszowej typ ok. 750
3/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru (u mnie pół na pół erytrol i cukier)
200 g kefiru
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piekarnika
1 łyżka cynamonu
3 jajka
100 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Jajka ucieramy ze słodzidłem. Stopniowo wlewamy olej.
2. Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy.
3. Dodajemy naprzemiennie z kefirem/maślanką do utartych jajek z olejem ciągle miksując.
4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
5. Przelewamy masę do formy (jeżeli używamy metalowej to najpierw smarujemy ją masłem i obsypujemy mąką).
6. Pieczemy ok. 50-60 min. (do suchego patyczka).
Sprawdź również przepis na:
Mus chałwowy
Czekoladowy wieniec
Włoskie ciasteczka
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

