Babka piernikowa

Babka piernikowa 馃巹rozp艂ywaj膮ca si臋 w ustach. U mnie polana dodatkowo czekolad膮. Intryguj膮ca swoim wygl膮dem… 鉂わ笍 I bardzo prosta do zrobienia!

WSKAZ脫WKI:
Wszystkie sk艂adniki MUSZ膭 by膰 w temperaturze pokojowej. Zamiast kefiru mo偶esz u偶y膰 ma艣lanki. U偶yj przypraw臋 do piernika bez cukru i m膮ki.Przestudzon膮 babk臋 mo偶na pola膰 polew膮 czekoladow膮 (60 g czekolady, 5 艂y偶ek mleka i 1 艂y偶eczka mas艂a).

Sk艂adniki:
320 g m膮ki pszennej lub orkiszowej typ ok. 750
3/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru (u mnie p贸艂 na p贸艂 erytrol i cukier)
200 g kefiru
1 艂y偶ka kakao
1 艂y偶ka przyprawy do piekarnika
1 艂y偶ka cynamonu
3 jajka
100 ml oleju rzepakowego
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. Jajka ucieramy ze s艂odzid艂em. Stopniowo wlewamy olej.
2. Do drugiej miski przesiewamy m膮k臋. Dodajemy proszek do pieczenia, kakao i przypraw臋 do piernika. Mieszamy.
3. Dodajemy naprzemiennie z kefirem/ma艣lank膮 do utartych jajek z olejem ci膮gle miksuj膮c.
4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
5. Przelewamy mas臋 do formy (je偶eli u偶ywamy metalowej to najpierw smarujemy j膮 mas艂em i obsypujemy m膮k膮).
6. Pieczemy ok. 50-60 min. (do suchego patyczka).

Sprawd藕 r贸wnie偶 przepis na:
Mus cha艂wowy
Czekoladowy wieniec
W艂oskie ciasteczka

Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z mi艂o艣ci do dobrego jedzenia, podr贸偶y i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajd藕 na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

漏 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatno艣ci