Ciasto kefirowe z porzeczkami i kruszonk膮 馃グ nasze ulubione bo robi si臋 je w mig! Wystarczy wymiesza膰 sk艂adniki i gotowe 馃き
UWAGA. Sk艂adniki musz膮 by膰 w temperaturze pokojowej.
Sk艂adniki na tortownic臋 ok. 24 cm:
4 pe艂ne szkl. m膮ki pszennej
2 niepe艂ne szklanki kefiru
Lekko ponad 1/2 szkl. oleju rzepakowego
1,5 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
3 jajka
3 艂y偶eczki proszku do pieczenia
250 g porzeczek
Kruszonka:
50 g mas艂a
1/2 szkl. m膮ki pszennej
5 艂y偶ek ksylitolu/erytrolu/cukru
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. M膮k臋 przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kefir, s艂odzid艂o, olej i jajka.
2. Mieszamy do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
3. Tortownic臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Przelewamy mas臋.
4. Wrzucamy porzeczki (dobrze jest lekko ods膮czy膰 je na r臋czniku).
5. Sk艂adniki na kruszonk臋 przecieramy mi臋dzy palcami. Posypujemy ciasto.
6. Wk艂adamy do piekarnika. Zwi臋kszamy temperatur臋 do 180 stopni. Pieczemy ok. 1,5 h (a偶 wierzch b臋dzie zarumieniony, a patyczek suchy).
Sprawd藕 przepis na:
Szarlotka z kajmakiem
Ciasto kefirowe z porzeczkami
Ciasto kefirowe z rabarbarem
Kruche ciasto z budyniem i porzeczkami
Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪