Ciasto kefirowe z rabarbarem i kruszonk膮 馃挌 Mi臋kkie, puszyste jak chmurka, s艂odkie – prze艂amane kwa艣nym 艂aba艂ba艂em 馃槂馃い Nied艂ugo je na pewno powt贸rz臋.
Sk艂adniki na tortownic臋 ok. 24 cm:
4 pe艂ne szkl. m膮ki pszennej
2 niepe艂ne szklanki kefiru
3/4 szkl. oleju rzepakowego
1 pe艂na szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
3 du偶e jajka lub 4 ma艂e
3 艂y偶eczki proszku do pieczenia
200-250 g pokrojonego rabarbaru
Kruszonka:
50 g mas艂a
1/2 szkl. m膮ki pszennej
4 艂y偶ki ksylitolu/erytrolu/cukru
Przygotowanie:
1. Wyci膮gamy wszystkie sk艂adniki z lod贸wki (powinny by膰 w temperaturze pokojowej). Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni.
2. M膮k臋 przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kefir, s艂odzid艂o, olej i jajka. Mieszamy do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
3. Tortownic臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Przelewamy mas臋.
4. Wrzucamy pokrojony rabarbar, lekko dociskami.
5. Sk艂adniki na kruszonk臋 przecieramy mi臋dzy palcami. Posypujemy ciasto. Wk艂adamy do piekarnika.
6. Zwi臋kszamy temperatur臋 do 180 stopni. Pieczemy ok. 1,5 h (a偶 wierzch b臋dzie zarumieniony, a patyczek suchy).
Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪