Kruche ciasto z budyniem i porzeczkami i tartym ciastem 馃槏 odlot! Jest przepyszne 馃い na sam膮 my艣l o nim cieknie mi 艣linka 馃槀 tak偶e na pewno nied艂ugo znowu b臋dzie robione bo wr臋cz rozp艂ywa si臋 w ustach!
Sk艂adniki na du偶膮 blaszk臋 (ok. 35x25cm):
Kruche ciasto:
4 szkl. m膮ki pszennej lub orkiszowej
1 kostka zimnego mas艂a (200g)
1 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru
4 偶贸艂tka
1 jajko
1 kopiasta 艂y偶eczka proszku do pieczenia
4 艂y偶ki jogurtu naturalnego
Szczypta soli
Dodatkowo:
2 budynie waniliowe
1 l mleka
2 kopiaste 艂y偶ki ksylitolu/erytrolu/cukru
400-500 g porzeczek
Przygotowanie:
1. M膮k臋 przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy s艂odzid艂o i mas艂o. Siekamy wszystkie sk艂adniki.
2. Dodajemy jajko, 偶贸艂tka, jogurt i s贸l. Zagniatamy kulk臋 ze sk艂adnik贸w.
3. Odkrawamy 1/3 kulki i wk艂adamy do zamra偶alnika.
4. Ponownie formujemy kulk臋 z 2/3 ciasta. Odstawiamy do lod贸wki na 30 minut.
5. 700 ml mleka gotujemy ze s艂odzid艂em. 300 ml mleka mieszamy w misce z budyniami. Dodajemy do gotuj膮cego si臋 mleka i szybko mieszamy aby nie powsta艂y grudy. Gotujemy a偶 budy艅 b臋dzie g臋sty. Odstawiamy do wystudzenia.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (g贸ra d贸艂). Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia.
7. Ciasto wyci膮gamy z lod贸wki, wa艂kujemy na wielko艣膰 blaszki. Nak艂uwamy widelcem.
8. Przek艂adamy budy艅 i rozprowadzamy na ca艂ym cie艣cie. Na wierzchu uk艂adamy porzeczki (warto je wcze艣niej ods膮czy膰 na r臋czniku).
9. Wyci膮gamy ciasto z zamra偶arki. 艢cieramy na tarku nad porzeczkami.
10. Ciasto wk艂adamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35 min. Po tym czasie zmieniamy tryb na termoobieg i zmniejszamy temperatur臋 do 160 stopni. Pieczemy ok. 15 min (a偶 wierzch b臋dzie zarumieniony).
Sprawd藕 przepis na:
Szarlotka z kajmakiem
Ciasto kefirowe z porzeczkami
Ciasto kefirowe z rabarbarem
Kruche ciasto z budyniem i porzeczkami
Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪