Szarlotka (Apple pie) z kajmakiem 馃崕Zjedzona w godzin臋. Ob艂臋dnie cynamonowa, s艂odka, chrupi膮ca i bardzo uzale偶niaj膮ca. Robi si臋 j膮 bardzo szybko i zdecydowanie warto wypr贸bowa膰 ten przepis! Skrada serca 馃檪
Sk艂adniki na form臋 ok. 32 cm:
2,5 szkl. m膮ki pszennej
125 g zimnego mas艂a
1 jajko
2 艂y偶ki cukru/erytrolu/ksylitolu
1 艂y偶ka 艣mietany
ok. 1 kg jab艂ek
1 艂y偶ka cynamonu
250 g kajmaku + 1 jajko roztrzepane do posmarowania
Przygotowanie:
1. Mas艂o kroimy w kostk臋.
2. M膮k臋 zagniatamy z mas艂em, s艂odzid艂em, jajkiem i 艣mietan膮. Odstawiamy do lod贸wki na 30 min.
3. Jab艂ka myjemy, kroimy na 膰wiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i 艣cieramy na grubych oczkach.
4. Po 30 min. ciasto dzielimy na 2 cz臋艣ci, a Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
5. Pierwsz膮 cz臋艣膰 ciasta wa艂kujemy (obficie podsypujemy) na wielko艣膰 formy. Przek艂adamy do formy posmarowanej mas艂em.
6. Przek艂adamy kajmak i r贸wno rozk艂adamy. Na tym uk艂adamy starte jab艂ka. Posypujemy cynamonem.
7. Druga cz臋艣膰 ciasta r贸wnie偶 wa艂kujemy (obficie podsypujemy) na wielko艣膰 formy. Wykrawamy paski i uk艂adamy na jab艂kach.
8. Z tego co zostaje robimy kulk臋, wa艂kujemy i wycinamy dowolne kszta艂ty (mog膮 by膰 to serduszka, gwiazdki czy listki) i uk艂adamy na cie艣cie.
9. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 60 min a偶 b臋dzie zarumienione.
Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪