Soczyście zielona jak trawa już niedługo, lekka i bardzo kremowa… Zupa krem z zielonego groszku.
Jest sycąca, zdrowa (zielony groszek to skarbnica dobra – zawiera sporo potasu, magnezu i żelaza) i no kurcze… piękna!
Jej zieleń aż bije po oczach.
WSKAZÓWKI:
Zupę można dodatkowo zabielić śmietaną, jogurtem lub mleczkiem kokosowym.
Zupę polecam podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, a już koniecznie – ze świeżymi ziołami lub kiełkami.
Aby stworzyć zbilansowany posiłek dorzuć jakieś źródło białka np. podaj zupę z podprażoną ciecierzycą lub podsmażonym tofu.
Aby zwiększyć ilość warzyw w zupie możesz dodać do niej pora, pietruszkę lub szpinak.
SKŁADNIKI:
400-500 g zielonego groszku
4 ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Na oliwie podsmażamy przez kilka minut pieprz, pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek.
- Dodajemy groszek i obrane i pokrojone ziemniaki. Podsmażamy kilka minut.
- Wlewamy bulion i gotujemy aż ziemniaki bedą miękkie.
- Zupę blendujemy.
- Doprawiamy do smaku.




Jeżeli lubisz zupy krem sprawdź także przepis na krem z pora i ziemniaków oraz krem z pieczonych pomidorów.