Sernik z brzoskwiniami i słonecznikiem

Sernik z rodzynkami czy bez? Ten możecie zrobić i tak i tak! Kremowa masa serowa, słodziutkie brzoskwinie w lekkim syropie i nasiona słonecznika od Helcom [REKLAMA] to znaaaakomite połączenie klasyki z lekkim odświeżeniem. No i rodzynki, dla tych co je w serniczkach lubią! To idealny sernik na Wielkanoc.

WSKAZÓWKI:

Aby sernik był bardziej kremowy dodać można do niego 250 g mascarpone.
Skrobię ziemniaczaną/kukurydzianą możesz zastąpić budyniem śmietankowym.
Sernik pokrój dopiero na drugi dzień od upieczenia.

SKŁADNIKI:
1 kg twarogu sernikowego
80 g skrobii ziemniaczanej, kukurydzianej
3 jajka
3/4 szkl. cukru/erytrolu/ksylitolu
Szczypta soli
1 puszka połówek brzoskwiń od Helcom
5 łyżek nasion słonecznika Helcom
150 g kruchych ciastek (herbatników, owsianych)
80 g masła
Opcjonalnie: 5 łyżek rodzynek Helcom

PRZYGOTOWANIE:

  1. Połówki brzoskwiń od Helcom kroimy w plastry. 
  2. Jajka ubijamy na puszystą masę ze słodzidłem i szczyptą soli.
  3. Dodajemy skrobię/budyń oraz twaróg. Miksujemy do połączenia składników. 
  4. Jeżeli lubicie sernik z rodzynkami – dodajemy je w tym momencie i mieszamy.
  5. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki zzewnątrz folią aluminiową.
  6. Pokruszone na miał ciastka mieszamy z roztopionym masłem, przekładamy na spód tortownicy i “uklepujemy”.
  7. Na spód przelewamy masę serową.
  8. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie od Helcom. Sernik posypujemy nasionami słonecznika. 
  9. Tortownicę przekładamy do większej formy do której wlewamy wrzątek (1/2-3/4 wysokości tortownicy). Najlepiej robić to po włożeniu formy do piekarnika.
  10. Pieczemy przez ok. 1h w 180 stopniach.

Popularne wpisy

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności