Zupa krem z pora i ziemniaków ( Parmentier / Vichyssoise)

Kremowa konsystencja, intensywny smak, łatwość wykonania i proste składniki. Taka właśnie jest ona, zupa krem z pora!

WSKAZÓWKI:

Zielona część pora przyda się do robienia rosołu lub bulionu warzywnego. Wykorzystaj ją od razu albo zamroź.
Ładnych pietruszek (czy marchewek) nie obieram tylko porządnie szoruję. Mają ogrom dobroci w swoich skórkach.
Krem porowy polecam podać z grzankami, śmietaną i odrobiną surowego pora. Super pasować będzie też parmezan.
Jeżeli lubisz zupy krem – wypróbuj również przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów. 

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
1 por (biała część)
1 pietruszka
4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
Spora szczypta gałki muszkatołowej i spora szczypta pieprzu czarnego
Sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy krótko gałkę muszkatołową i pieprz.
  2. Dodajemy pokrojonego pora, szczyptę soli i krótko podsmażamy. Wrzucamy pokrojony czosnek, pietruszkę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Podsmażamy aż część warzyw złapie lekko brązowy kolor.
  3. Wlewamy bulion i gotujemy aż ziemniaki bedą ugotowane.
  4. Wlewamy zahartowaną śmietanę i mieszamy.
  5. Zawartość garnka blendujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Wersję video tego przepisu znajdziesz TUTAJ!

krem z pora / zupa z pora / krem porowy przepis

Popularne wpisy


Warning: Undefined array key "query_exclude_related" in /home/platne/serwer212075/public_html/autoinstalator/serwer212075.lh.pl/wordpress29543/wp-content/plugins/royal-elementor-addons/modules/magazine-grid/widgets/wpr-magazine-grid.php on line 5039

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności