Kremowa konsystencja, intensywny smak, łatwość wykonania i proste składniki. Taka właśnie jest ona, zupa krem z pora!
WSKAZÓWKI:
Zielona część pora przyda się do robienia rosołu lub bulionu warzywnego. Wykorzystaj ją od razu albo zamroź.
Ładnych pietruszek (czy marchewek) nie obieram tylko porządnie szoruję. Mają ogrom dobroci w swoich skórkach.
Krem porowy polecam podać z grzankami, śmietaną i odrobiną surowego pora. Super pasować będzie też parmezan.
Jeżeli lubisz zupy krem – wypróbuj również przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
1 por (biała część)
1 pietruszka
4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
Spora szczypta gałki muszkatołowej i spora szczypta pieprzu czarnego
Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy krótko gałkę muszkatołową i pieprz.
- Dodajemy pokrojonego pora, szczyptę soli i krótko podsmażamy. Wrzucamy pokrojony czosnek, pietruszkę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Podsmażamy aż część warzyw złapie lekko brązowy kolor.
- Wlewamy bulion i gotujemy aż ziemniaki bedą ugotowane.
- Wlewamy zahartowaną śmietanę i mieszamy.
- Zawartość garnka blendujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
krem z pora / zupa z pora / krem porowy przepis