Zupa krem z pieczonych pomidor贸w z grzankami serowymi i pesto bazyliowym 馃崊 smakuje jak W艂ochy na talerzu! Jest GENIALNA, PYSZNA, CUDNA, BOSKA. Ja wiem, wychwalam, ale serio jest cudowna. Smakowa艂a nawet M. kt贸ry kompletnie za zupami nie przepada. MOOOOCNA polecajka! 馃崊馃崊馃崊
WSKAZ脫WKI:
Im bardziej r贸偶norodne, dojrza艂e i s艂odkie pomidory wybierzesz tym lepsza b臋dzie krem pomidorowy. Do kremu z pomidor贸w mo偶esz do艂o偶y膰 1 czerwon膮 papryk臋. Po upieczeniu warto j膮 obra膰. Mo偶esz u偶y膰 te偶 gotowe ze sklepu, ale gwarantuj臋 Ci, 偶e to jest o niebo lepsze.Je偶eli spodoba艂 Ci si臋 przepis na krem z pomidor贸w sprawd藕 r贸wnie偶 przepis na:
Kremowa feta z konfitowanymi pomidorkami
Makaron Caprese
Makaron z pieczon膮 fet膮 i pomidorkami
Sk艂adniki na 4-5 porcji:
500-600 g pomidor贸w (malinowych, bawolich, zwyk艂ych)
500 g pomidork贸w koktajlowych
1 cebula
1 g艂贸wka czosnku
3 艂y偶ki oliwy
1 艂y偶eczka oregano
1 艂y偶eczka bazylii
2-3 szkl. wody lub bulionu warzywnego
S贸l, pieprz, cukier/mi贸d
100 ml kremu kokosowego, sta艂ej cz臋艣ci mleczka kokosowego lub 艣mietany do zup
Opcjonalnie: Kilka listk贸w bazylii oraz ga艂膮zka rozmarynu
Do podania – bagietka, ser 偶贸艂ty/mozzarella, pesto bazyliowe
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do naczynia 偶aroodpornego przek艂adamy pomidorki koktajlowe, pokrojone na 膰wiartki wi臋ksze pomidory, obran膮 i pokrojon膮 w 膰wiartki cebul臋 oraz g艂贸wk臋 czosnku przekrojon膮 na p贸艂 (wraz ze “sk贸rk膮”).聽
2. Ca艂o艣膰 polewamy oliw膮, posypujemy sol膮, oregano i bazyli膮. Opcjonalnie dodajemy listki 艣wie偶ej bazylii i rozmaryn. Pieczemy ok. 30-35 min.聽
3. Upieczone warzywa blendujemy z mleczkiem kokosowym/艣mietan膮 oraz 2-3 szklankami wody, a najlepiej bulionu warzywnego. Doprawiamy do smaku sol膮, cukrem.聽
4. Bagietk臋 kroimy na kromki. Smarujemy pesto bazyliowym, posypujemy serem i odrobin膮 oregano. Pieczemy ok. 10 min. w 200 stopniach.
Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama -> czarna.wisienka 馃檪