Rożki z czereśniami / wiśniami

Różki z czereśniami. Banalny przepis na pyszny, szybki deser z czereśniami. Do zrobienia rożków potrzebujecie zaledwie ok. 5 składników i 15 minut pieczenia! A jakie dobre są! Smakują coś a’la te ciastka z McDonalda. Zrobicie je zarówno z ciasta filo jak i z ciasta francuskiego choć polecam mocniej filo – jest superowe.

WSKAZÓWKI:
Zamiast czereśni możesz użyć wiśni. Świetna jest również wersja z prażonymi jabłkami i cynamonem. Do wiśni możesz dodać odrobinę chilli.
Jeżeli masz ochotę na coś czekoladowego to wystarczy, że do każdego rożka nałożysz 1 kostkę dowolnej, ulubionej czekolady. Jeżeli spodobał Ci się przepis na rożki z czereśniami / wiśniami to koniecznie wypróbuj również przepisu na:
Czereśnie/wiśnie w syropie
Orzechowe zawijasy
Rożki ze szpinakiem i serem feta
5 szybkich przekąsek z ciasta francuskiego

Składniki na 1 blaszkę rożków:
1 opakowanie ciasta filo oraz 3 łyżki oleju + 5 łyżek wody lub 1 opakowanie ciasta francuskiego
ok. 500 g czereśni
3-4 łyżki cukru
1 jajko do posmarowania

Opcjonalnie: 10 łyżek cukru pudru i sok z 1/2 cytryny (lukier)

Przygotowanie:
Wydrążamy pestki z czereśni. 

CIASTO FILO:
1. Wodę “mieszamy” z olejem w misce. 1 arkusz ciasta filo kroimy na pół. Obydwa smarujemy mixem wody i oleju. 
2. Każdą część składamy na pół wzdłuż dłuższego boku – na podłużny, cienki prostokąt. 
3. Na dół prostokąta nakładamy 3-4 czereśnie. Dolny róg przewijamy do góry tworząc trójkąt. Zawijamy tak trójkąty aż do samej góry prostokąta. 
4. Czynności powtarzamy z resztą arkuszy. Trójkąty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
5. Pieczemy ok. 15-20 min. w 200 stopniach. 

CIASTO FRANCUSKIE:
1. Z ciasta wycinamy trójkąty podobnej wielkości i kształtu.
2. Na połowę nakładamy kilka czereśni. Przekładamy drugą połową trójkątów. Dociskamy boki trójkątów widelcem.
3. Trójkąty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 200 stopniach.

LUKIER:
cukier puder przesiewamy i łączymy z sokiem z cytryny.

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z miłości do dobrego jedzenia, podróży i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajdź na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności