Makaron z pieczon膮 fet膮 i pomidorkami

Makaron z serem feta i pomidorkami 馃崊馃崫 Czyli chyba najpopularniejszy przepis z Tik Toka 馃榿 Ja si臋 w nim zakocha艂am i dzi艣 jedli艣my go drugi raz (i na pewno nie ostatni, szczeg贸lnie w sezonie letnim gdzie pomidory smakuj膮 jak z艂oto). Zmodyfikowa艂am troch臋 przepis pod siebie, doda艂am kilka sk艂adnik贸w kt贸re podkr臋ci艂y jeszcze bardziej smak. Kto ju偶 pr贸bowa艂? Dajcie zna膰 czy Wam smakuje bo wiem, 偶e ma wielu fan贸w jak i przeciwnik贸w 馃榿

Sk艂adniki na 3 porcje:
250-300 g makaronu (polecam kokardki, penne, tagliatelle – ze spaghetti nam smakowa艂 mniej)
1 kostka prawdziwego sera feta
ok. 300 g s艂odkich pomidork贸w koktajlowych
1 spora gar艣膰 dowolnych oliwek lub kilka pokrojonych suszonych pomidor贸w w oleju
4 ma艂e z膮bki czosnku
2 艂y偶eczki oregano
3 艂y偶ki oliwy
S贸l do smaku
Opcjonalnie: 1 艂y偶eczka przyprawy suszone pomidory

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy 220 stopni. Do brytfanki/naczynia 偶aroodpornego przek艂adamy ser feta.
2. Wsypujemy Pomidorki i oliwki. Polewamy oliw膮.
3. Dodajemy oregano, suszone pomidory, przeci艣ni臋ty z膮bek czosnku i s贸l.
4. Wk艂adamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min.
5. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
6. Fet臋 i pomidorki rozgniatamy widelcem. Dodajemy kilka 艂y偶ek wody z gotowania makaronu.
7. Makaron odcedzamy. Mieszamy z fet膮 i pomidorkami.

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z mi艂o艣ci do dobrego jedzenia, podr贸偶y i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajd藕 na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

漏 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatno艣ci