Tarta z jab艂kami i bez膮… 馃崕馃い馃崕 Kruchy sp贸d, cynamonowe jab艂ka i pyszna, chrupi膮ca beza! 馃槏 A to wszystko sfotografowane w blasku promieni zachodz膮cego s艂o艅ca… 馃寗 Pyszny i prosty przepis. Beza, kt贸ra zawsze wyjdzie – ale potrzebuje cierpliwo艣ci!
Sk艂adniki na tart臋 o 艣rednicy ok. 32 cm:
Kruche ciasto:
170 g m膮ki pszennej lub orkiszowej (mo偶na pr贸bowa膰 z pe艂noziarnistymi)
3 偶贸艂tka
80 g mas艂a
2 艂y偶eczki 艣mietany lub jogurtu
Szczypta soli
Jab艂ka:
800 g jab艂ek
1 艂y偶eczka mas艂a
1 艂y偶ka cynamonu
Beza:
3 bia艂ka
150 g cukru
2 p艂askie 艂y偶ki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej/z tapioki
Przygotowanie:
1. Ze sk艂adnik贸w na kruche ciasto zagniatamy kr贸tko g艂adkie ciasto. Podsypujemy m膮ka. Formujemy w kulk臋 i odk艂adamy do lod贸wki na 1h.
2. Jab艂ka kroimy na 膰wiartki. Pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cienkie plastry.
3. Na patelni rozpuszczamy mas艂o wrzucamy jab艂ka i cynamon. Podsma偶amy a偶 jab艂ka zmi臋kn膮.
4. Po up艂ywie godziny ciasto wa艂kujemy na wielko艣膰 formy (ja u偶y艂am formy o 艣rednicy 32cm).
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przek艂adamy ciasto do wysmarowanej mas艂em formy. Nak艂uwamy ciasto widelcem. Podpiekamy ok. 15 min.
6. W tym czasie robimy bez臋. Bia艂ka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier (1 p艂aska 艂y偶ka na 1 minut臋 ubijania, pod koniec cukier ma by膰 niewyczuwalny pod palcami).
7. Gdy minie 15 min. na sp贸d przek艂adamy jab艂ka. Podpiekamy 10 min.
8. Na koniec ubijania bia艂ek dodajemy skrobi臋. Kr贸tko miksujemy.
9. Przek艂adamy ubite bia艂ka na jab艂ka. Pieczemy ok. 25 min. Wyci膮gamy z piekarnika i studzimy.
Inne przepisy z jab艂kami:
Granola jab艂kowa
Szarlotka z kajmakiem
Jab艂kowo-pomara艅czowe crumble
Fit pieczone jab艂ka
Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪