Sezon jabłkowy powolutku się zaczyna dlatego przychodzę do Was z nową, pyszną, jabłkową propozycją czyli przepisem na granolę jabłkową! Pachnącą cynamonem, słodką od miodu i bardzo chrupiącą. Granola jabłkowa świetnie sprawdzi się do mleka, jogurtu lub sama do pochrupania podczas oglądania filmu lub serialu. Śmiało możecie pakować ją również na wyprawy w góry czy do lunchboxów do pracy/szkoły.
Do posłodzenia granoli użyłam pysznego miodu spadziowego ze spadzi liściastej Huzar. Powstaje on w inny sposób niż „normalne miody”. W miodach nektarowych pszczoły gromadzą nektar kwiatów, zaś w miodzie spadziowym pszczoły zbierają wydaliny różnych gatunków owadów znajdujące się na liściach niektórych drzew i krzewów czyli „spadź”. Spadź produkują maleńkie mszyce, czerwce, lub miodówki. Miód spadziowy działa uodporniająco i sprawdza się przy chorobach dróg oddechowych. Zmniejsza też szkodliwe działanie używek (kawy, tytoniu, alkoholu).
Miód spadziowy jest słodki z lekko wyczuwalną nutką goryczy. Ma ciemny, piękny, brązowy kolor. W połączeniu z jabłkami sprawdza się idealnie.
WSKAZÓWKI:
Do granoli możesz użyć płatków owsianych, orkiszowych lub żytnich. Część możesz zastąpić też dowolnymi otrębami.Jeżeli nie lubisz lub nie możesz albo nie chcesz jeść orzeszków ziemnych zamień je na orzechy włoskie, pekan lub orzechy laskowe.Możesz pominąć suszone jabłka.Rodzynki śmiało podmienić możesz na suszoną żurawinę.Ziarna możesz dowolnie mieszać i wsypywać w różnych proporcjach. Granola ma być dopasowana do Ciebie, Twoich potrzeb i smaków. Zamiast miodu ze spadzi liściastej Huzar możesz użyć również np. miodu gryczanego lub leśńego.
Składniki:
2 małe jabłka lub 1 duże
150 g płatków owsianych
1 garść rodzynek
50 g orzechów ziemnych
2 łyżki miodu ze spadzi liściastej Huzar
1 garść suszonych jabłek
1 garść siemienia lnianego/ziaren konopi/pestek dyni
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego. Kroimy w plastry, a następnie blendujemy na mus (jeżeli mamy słaby blender to obieramy jabłko ze skórki).
3. Do musu jabłkowego wsypujemy wszystkie składniki i dodajemy miód. Mieszamy.
4. Przesypujemy na blaszkę. Pieczemy ok. 20 min (aż granola się zarumieni).
5. Suszymy w piekarniku z rozchylonymi drzwiczkami.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂
Wpis powstał we współpracy z marką Huzar.