Jab艂kowo-pomara艅czowe crumble z patelni! 馃崐馃崕Co艣 dla tych kt贸rym nie chce si臋 grza膰 piekarnika lub go nie maj膮. Jest mega chrupi膮ce! Ta kruszonka mam wra偶enie jeszcze lepiej wychodzi z patelni ni偶 z piekarnika 馃槀 mocno polecam na jesienne dni!
Sk艂adniki na 3 porcje:
400 g jab艂ek
1 pomara艅cza
2 艂y偶ki cukru/ksylitolu/erytrolu (ja u偶y艂am cukier palmowy)|
15 g mas艂a
1 szczypta cynamonu
Kruszonka:
50 g zimnego mas艂a
40 g m膮ki pszennej (mo偶na u偶y膰 r贸wnie偶 orkiszowej lub pszennej pe艂noziarnistej)
2 艂y偶ki cukru/erytrolu/ksylitolu
20 g p艂atk贸w migda艂a
Przygotowanie:
1. Jab艂ka pozbawiamy gniazd nasiennych (mo偶na je obra膰, ja tego nie robi艂am).
2. Kroimy w kostk臋. Na patelni rozpuszczamy mas艂o.
3. Pomara艅cz臋 kroimy na p贸艂. Wyciskamy sok z jednej po艂贸wki na patelni臋. Dodajemy s艂odzid艂o i cynamon.
4. Pomara艅cze kroimy w kostk臋. Przek艂adamy jab艂ka i pomara艅cze na patelni臋. Sma偶ymy ok. 5-10 min. na 艣rednim ogniu (a偶 jab艂ka lekko zmi臋kn膮).
5. W misce mieszamy sk艂adniki na kruszonk臋. Przecieramy mi臋dzy palcami.
6. Drug膮 patelni臋 rozgrzewamy. Przek艂adamy kruszonk臋. Sma偶ymy na z艂ocisty kolor na 艣rednim ogniu (nie przestraszcie si臋 jak na pocz膮tku Wam si臋… Roztopi 馃榿).
7. Przek艂adamy owoce do miski i posypujemy kruszonk膮.
Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪