Jabłkowo-pomarańczowe crumble z patelni

Jabłkowo-pomarańczowe crumble z patelni! 🍊🍎Coś dla tych którym nie chce się grzać piekarnika lub go nie mają. Jest mega chrupiące! Ta kruszonka mam wrażenie jeszcze lepiej wychodzi z patelni niż z piekarnika 😂 mocno polecam na jesienne dni!

Składniki na 3 porcje:
400 g jabłek
1 pomarańcza
2 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu (ja użyłam cukier palmowy)|
15 g masła
1 szczypta cynamonu

Kruszonka:
50 g zimnego masła
40 g mąki pszennej (można użyć również orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej)
2 łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu
20 g płatków migdała

Przygotowanie:
1. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych (można je obrać, ja tego nie robiłam).
2. Kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło.
3. Pomarańczę kroimy na pół. Wyciskamy sok z jednej połówki na patelnię. Dodajemy słodzidło i cynamon.
4. Pomarańcze kroimy w kostkę. Przekładamy jabłka i pomarańcze na patelnię. Smażymy ok. 5-10 min. na średnim ogniu (aż jabłka lekko zmiękną).
5. W misce mieszamy składniki na kruszonkę. Przecieramy między palcami.
6. Drugą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy kruszonkę. Smażymy na złocisty kolor na średnim ogniu (nie przestraszcie się jak na początku Wam się… Roztopi 😁).
7. Przekładamy owoce do miski i posypujemy kruszonką.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z miłości do dobrego jedzenia, podróży i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajdź na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności