Szaszłyki z kurczaka, boczku i papryki w sosie BBQ

Majówką rozpoczęliśmy sezon grillowy, zatem spieszę do Was z przepisem na grillowe cudo – szaszłyki z kurczaka, boczku i papryki w sosie BBQ. Szczerze to jedne z najlepszych szaszłyków jakie jadłam. Wszystkie smaki świetnie się dopełniają, uzupełniają. Wyszło to znakomicie!

WSKAZÓWKI:

Szaszłyki zamarynowałam w sosie BBQ. Podałam je z Bruschettą pomidorową w mediolańskim stylususzonymi pomidorami Helcom. [REKLAMA].
Jeżeli spodobał Ci się ten przepis wypróbuj również inny pomysł na kurczaka – roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta z sosem chimichurri.
Idealnym dodatkiem do szaszłyków będą podkarpackie proziaki.

SKŁADNIKI:
500 g piersi z kurczaka
100 g plastrów boczku parzonego
2 papryki
1 czerwona cebula
Marynata:
3 łyżki sosu BBQ
1/2 limonki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka papryki słodkiej
Szczypta płatków chili
Do podania:
bruschetta pomidorowa w mediolańskim stylu i suszone pomidory Helcom

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurczaka i paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę w krążki.
  2. Na patyki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie paprykę, kurczaka, cebulę i plaster boczku (używamy 1 plaster na 1 szaszłyk).
  3. W misce mieszamy sos BBQ, sok z limonki, przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, szczyptę płatków chili, oliwę i paprykę słodką.
  4. Marynatą nacieramy szaszłyki. Najlepiej natrzeć je i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  5. Szaszłyki grillujemy na rozgrzanym grillu.
  6. Podajemy z Bruschettą pomidorową w mediolańskim stylu i suszonymi pomidorami Helcom.

Popularne wpisy

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności