Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta z sosem chimichurri

Soczyste, wypełnione po brzegi szpinakiem i serem feta, z wierzchu polane aromatycznym sosem na bazie natki pietruszki.

Podałam je z gotowym kaszotto Helcom [Reklama] – ja wybrałam warzywne, ale dostępne jest też buraczkowe i szpinakowe (szpinakowe może posłużyć Wam za gotowy farsz do roladek). Kaszotta mają perfekcyjne składy i wystarczy je po prostu podgrzać i są gotowe. Mogą też posłużyć jako farsz ale i np. pasta na kanapki.

Składniki na 3 porcje:
1 słoik kaszotto Helcom – warzywne polecam do podania obok, szpinakowe jako farsz
3 piersi z kurczaka
200 g świeżego szpinaku
100 g sera feta
1 łyżka oliwy
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Szpinak siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Przekładamy szpinak, przeciśnięty czosnek i oregano. Podsmażamy przez 4 minut.
2. Dodajemy pokruszony ser feta. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i studzimy.
3. Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem. Na środek przekładamy przygotowany farsz lub kaszotto. Zawijamy roladę i łapiemy boki wykałaczkami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Pieczemy przez 30 minut. Podajemy na podgrzanym kaszotto jeżeli nie zrobiliśmy z niego farszu.

Jak zrobić sos chimichurri?

Składniki:
1 pęczek natki pietruszki
5 łyżek oliwy
1 papryczka chili
2 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku
Sól do smaku

Pietruszkę, chili i czosnek drobno siekamy. Przekładamy do miseczki. Wlewamy oliwę i ocet. Mieszamy i doprawiamy solą do smaku.

WSPÓŁPRACA REKLAMOWA Z MARKĄ HELCOM

roladki z kurczaka / szpinak / ser feta / sos chimichurri

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z miłości do dobrego jedzenia, podróży i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajdź na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności