Uwielbiam łączyć różne kuchnie i tworzyć dania spajające często odległe kulinarnie miejsca i taką propozycję mam też dla Was dzisiaj – pyszne, podkarpackie proziaki z przepisu mojej babci (wychodzą idealne) czyli chlebki na sodzie podane z etnicznymi, warzywnymi pastami.
WSKAZÓWKI:
Moje proziaki podałam z etnicznymi pastami warzywnymi od marki Helcom. Pasty mają proste składy i są przepyszne! Ich smaki inspirowane są konkretnymi miejscami np. Hiszpanią, Meksykiem, Libanem czy Egiptem. Wypróbujcie je wszystkie, żeby znaleźć swój ulubiony smak.
[współpraca reklamowa z Helcom]
Do proziaków możesz dodać zarówno maślankę jak i kefir. W wersji wegańskiej sprawdzi się też woda gazowana. Proziaki najlepiej smakują na ciepło, ale są pyszne również na zimno. To super alternatywa dla klasycznego pieczywa – sprawdzą się do zrobienia kanapek z pastami do pracy czy szkoły oraz jako np. przekąska na imprezę.
Składniki:
5 szkl. mąki pszennej + do formowania proziaków
400 ml maślanki lub kefiru
1 płaska łyżka sody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Pasty Ethnic od Helcom
Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier i sól, a następnie mieszamy.
2. Wlewamy maślankę/kefir i ponownie mieszamy. Odkładamy na 10 min.
3. Z ciasta odrywamy mniejsze kawałki, które następnie formujemy na płaskie placki na blacie obsypanym mąką. Proziaki powinny być porządnie obsypane mąką. Proziaki pieczemy na suchej patelni, na średnim ogniu aż pojawią się na nich mocno brązowe plamki.
4. Proziaki podajemy z etnicznymi pastami Helcom.
proziaki / pasty warzywne / kuchnia podkarpacka