Delikatny niczym chmurka, zrobiony z 5 składników – prosty torcik/ciasto w formie pianki z galaretką i owocami. Teraz
w upały, gdy nie myśli się nawet o odpalaniu piekarnika – takie ciasta bez pieczenia to złoto. Biszkoptowy spód, lekka pianka na bazie śmietanki i galaretka z owocami w lekkim syropie od Helcom [REKLAMA] – w składzie są np. winogrona, ananas czy gruszki – wejdą teraz jak złoto, obiecuję!
WSKAZÓWKI:
Jeżeli lubisz tego typu lekkie desery wypróbuj również sernik z brzoskwiniami i słonecznikiem.
Zamiast mixu owoców w lekkim syropie śmiało możesz użyć np. samego ananasa z puszki lub brzoskwiń.
Użyj dowolnej, ulubionej galaretki. Ja wykorzystałam truskawkową, ale sprawdzi się również wiśniowa, malinowa czy cytrynowa.
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 18 CM:
1 puszka mixu owoców w lekkim syropie Helcom
2 galaretki (2×75 g) + woda
400 ml mocno schłodzonej śmietanki 30-36%
50 g okrągłych biszkoptów
PRZYGOTOWANIE:
- Pierwszą galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Chłodzimy.
- Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
- Układamy biszkopty.
- Śmietankę ubijamy.
- Dodajemy już prawie stężałą galaretkę.
- Miksujemy i przelewamy do tortownicy. Odkładamy na minimum 30 min. do lodówki.
- Na piankę przekładamy mix owoców w lekkim syropie.
- Przygotowujemy drugą galaretkę. Gdy będzie już tężeć, ale nadal będzie delikatnie płynna – przelewamy ją na wierzch i delikatnie łączymy z owocami.
- Odkładamy na min. 12 h do lodówki.