2 rodzaje ciasta i 5 różnych nadzień! Czyli choinka na słodko i słono 🙂 Dla każdego coś dobrego! Nadzienie cynamonowe, makowe, czekoladowe, z powideł, a może na słono z czosnkiem? Wypróbuj każdą opcję!
CIASTO
Ciasto francuskie
Pierwszym rodzajem ciasta jest… ciasto francuskie. Takie, gotowe ze sklepu. Kupujecie jedno, rozwijacie i nakładacie dwie części na siebie. Wycinamy z niego trójkąt z nóżką na dole. Nacinamy od góry – najwyżej najmniejsze nacięcia, najniżej największe. Dolną część przygotowanego i wykrojonego ciasta smarujemy nadzieniem. Nakładamy drugą część. Boki zawijamy. Możemy wyciąć z reszty ciasta gwiazdkę na czubek i do zjedzenia “na raz” i skosztowania czy można “bez wiochy” (ja Was o tym zapewniam, ale może jesteście niedowiarkami) podać choinkę na stół 🙂 Choinkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. W wersji na słodko choinkę możemy posypać dodatkowo cynamonem, a wersji na słono dowolnymi nasionami. Ciasto francuskie pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach.
Ciasto kruche
Drugim rodzajem ciasta, które można użyć jest ciasto kruche. W wersji na słodko dodajemy do ciasta 3 łyżki cukru pudru, a wersji słonej 0,5 łyżeczki soli.
Składniki na ciasto kruche:
2,5 szkl. mąki pszennej
120 gramów masła
1 jajko
1 łyżeczka śmietany lub jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.
2. Masło siekamy z mąką.
3. Zagniatamy ciasto z mąki, masła, proszku, jajka, cukru pudru lub soli i śmietany/jogurtu. Odstawiamy na 1h do lodówki.
4. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy podsypując mąką.
5. Nakładamy dwie części na siebie.
6. Wycinamy trójkąt z nóżką na dole.
7. Nacinamy od góry – najwyżej najmniejsze nacięcia, najniżej największe.
8. Dolną część przygotowanego i wykrojonego ciasta smarujemy nadzieniem.
9. Nakładamy drugą część.
10. Boki zawijamy.
11. Możemy wyciąć z reszty ciasta gwiazdkę na czubek i do zjedzenia “na raz” i skosztowania czy można “bez wiochy” (ja Was o tym zapewniam, ale może jesteście niedowiarkami) podać choinkę na stół 🙂
12. Ciasto kruche pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach.
NADZIENIA
Przygotowałam dla Was kilka rodzajów nadzienia. Mam nadzieję, że któreś przypadnie Wam do gustu 🙂 Robiąc choinkę z ciasta kruchego przygotuj składniki podwójnie – wyjdzie ona większa od tej z ciasta francuskiego.
Nadzienie z powideł:
2 łyżki powideł (najlepiej śliwkowych)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Mieszamy w miseczce.
Nadzienie cynamonowe:
2 łyżeczki miękkiego masła
1 łyżka cynamonu
1 łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru
Mieszamy w miseczce.
Nadzienie czekoladowe:
2 łyżeczki miękkiego masła
20 g kakao
2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru
Mieszamy w miseczce.
Nadzienie czosnkowe:
3 łyżeczki masła
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
Czosnek wyciskamy do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy.
Nadzienie makowe:
2 łyżki masy makowej
1 łyżeczka ksylitolu/erytrolu/cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Mieszamy w miseczce.
Sprawdź również przepis na:
Mus chałwowy
Miękkie pierniczki z nadzieniem
Migdałowe włoskie ciasteczka
Babka piernikowa
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂