Sałatka Kreteńska / Sałatka Dakos

Kilka lat temu lecąc na Kretę wiedziałam, że jednym z dań, które muszę tam spróbować są kreteńskie Dakos czyli grzanki jęczmienne z pomidorami, serem Mizithra, zwieńczone oliwką. Na miejscu odkryłam, że Dakos mają również swój “odpowiednik” w postaci sałatki i to dziś przepis na nią Wam podrzucam.


WSKAZÓWKI:
Do sałatki użyłam Oliwki Kalamata Athina. Oliwki te pochodzą właśnie ze słonecznej Grecji Są pyszne i pełne smaku. Pasują idealnie do wielu dań rodem z Hellady jak i do dań kuchni świata. [współpraca reklamowa z Greek Trade]
Jeżeli nie znajdziesz nigdzie sera Mizithra do sałatki – możesz zastąpić go serem Manouri, który jest popularniejszy lub ostatecznie serem feta. Podobnie z sucharami Paximadia – jeżeli ich nie znajdziesz, możesz zastąpić je zwykłymi pszennymi grzankami (choć jęczmienne są znakomite).

Składniki na 2-3 porcje sałatki:
3 pomidory
2-3 ogórki gruntowe
1 zielona papryka
1 mała czerwona cebula
Garść oliwek Kalamata Athina
60 g sera Mizithra
Kilka sucharów/grzanek jęczmiennych Paximadia
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie: 
1. Ogórki obieramy i kroimy. Podobnie robimy z pomidorami, papryką i cebulą. Warzywa przekładamy do miseczek lub dużej miski.
2. Dodajemy oliwki Kalamata, ser, suchary, oliwę, ocet oraz suszone oregano. Całość mieszamy.

oliwki Kalamata / kuchnia grecka / ser feta / sałatka kreteńska

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z miłości do dobrego jedzenia, podróży i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajdź na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności