Sałatka Gyros 🥗🍖 idealna na letni obiad gdy nie chce się nic jeść, a coś się powinno 🤪 Jest pyszna, mocno przyprawiona, bardzo sycąca i niesamowicie pyszna. Śmiało sprawdzi się na lunch, obiad oraz kolację.
WSKAZÓWKI:
Zamiast szynki wieprzowej możesz użyć karkówki lub łopatki, ewentualnie sprawdzi się również kurczak. Użyj swojej ulubionej przyprawy do gyrosa – sprawdź jej skład!Sałatkę możesz podać np. z pitą lub bagietką czosnkową (przepis na nią znajdziesz TU) Zamiast sałaty rzymskiej użyj mixu sałat lub roszponki.Jeżeli spodobał Ci się przepis na sałatkę gyros to sprawdź również przepis na:
Sałatka z bobem i serem feta
Sałatka Cezar z kurczakiem i boczkiem
Prawdziwa sałatka grecka
Prosta sałatka z tortellini i pomidorów
Składniki na 4-5 porcji sałatki gyros:
1 kg szynki wieprzowej
2 mini sałaty rzymskie
4 łyżki oliwek
4 garści pomidorków koktajlowych
2 ogórki gruntowe
1 czerwona cebula
5 łyżek oliwy + trochę do polania sałatki
5 łyżek przyprawy do gyrosa
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oregano
Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso marynujemy w 2 łyżkach oliwy, 2 łyżkach przyprawy do gyrosa oraz 1 łyżce sosu sojowego. Marynujemy przez noc w lodówce.
2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1h. Studzimy.
3. Mięso kroimy w cienkie plasterki. Marynujemy je w 3 łyżkach sosu sojowego i reszcie przyprawy do gyrosa. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy. Smażymy plasterki mięsa przez ok. 10 min. na dużym ogniu.
4. Sałatę rwiemy, pomidorki kroimy na pół, ogórka w plastry, cebulę w piórka/krążki (można ją sparzyć wrzątkiem aby nie była bardzo ostra).
5. Wszystkie warzywa i mięso umieszczamy w jednej misce. Polewamy odrobiną oliwy, dodajemy oregano.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarnawisienka 🙂