Prawdziwa sałatka grecka to smak, który przenosi mnie do mojej ukochanej Grecji. To smak lata. Słodkie letnie pomidory, soczyste ogórki, prawdziwy ser feta, spora ilość oregano i dobrej jakości oliwa to podstawa sałatki greckiej.

WSKAZÓWKI:
Wybierz wysokiej jakości składniki – dobrą oliwę, prawdziwy ser feta (nie ser sałatkowy) i dobre oliwki. Skorzystaj z sezonowych warzyw – najlepsze znajdziesz na targu lub w małym warzywniaku. Zadbaj o to aby wspierać lokalnych dostawców. Sałatka najlepiej smakuje latem – zrobiona z letnich pomidorów i soczystych ogórków. Do sałatki greckiej idealnie pasuje schłodzone wino musujące, woda gazowana z dodatkiem owoców i mięty lub typowy grecki napój – Ouzo dodany do drinka.
Składniki na 2 porcje:
4 ogórki gruntowe
1 duży pomidor
1/2 cebuli (u mnie biała, ale oryginalne podaje się z czerwoną)
1 garść oliwek
100 g prawdziwego sera feta
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki oliwy
Szczypta soli
Przygotowanie:
1. Ogórki obieramy (niedokładnie), a następnie kroimy na pół i w plastry.
2. Pomidora kroimy w kostkę.
3. Cebulę kroimy w piórka.
4. Ogórki, pomidora, cebulę i oliwki mieszamy.
5. Przekładamy do misek. Na wierzchu układamy ser feta. Posypujemy suszonym oregano, polewamy oliwą i posypujemy szczyptą soli.
Sprawdź również przepis na Tzatziki
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂
