Sałatka Cezara z grillowanym kurczakiem i boczkiem 🥗 czyli moja ulubiona wariacja tej sałatki. Jej podstawa to sałata rzymska, parmezan i grzanki, a także najważniejszy gracz w sałatce czyli sos Cezara. Jego ważnym składnikiem jest Worcestershire – warto go kupić i mieć w domu, ale jeżeli wiecie, że będzie Wam po prostu zalegał w domu to na końcu przepisu dałam Wam „przepis” na jego trochę tanią (ale sprawdzającą się) podróbę 😂
Składniki na 3-4 porcje (ja się jedną najadłam, a to serio się rzadko zdarza):
2 małe główki sałaty rzymskiej
1 duża pierś z kurczaka
100-150 g boczku
1 ciabatta lub półbagietka
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka oliwy
Sól, pieprz
Sos:
3 łyżki majonezu (jak chcecie możecie użyć light)
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 raczej mały, przeciśnięty ząbek czosnku
1 łyżeczka sosu Worcestershire
Przygotowanie:
1. Sałatę myjemy, suszymy i rozrywamy w rękach. Układamy w miskach do podania.
2. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy aż będzie ładnie zarumieniony. Przekładamy do miseczek.
3. Na tłuszczu z boczku smażymy na złoty kolor pierś z kurczaka pokrojoną na większą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Ciabattę/półbagietkę kroimy w małą kostkę, podsmażamy na drugiej patelni na oliwie na złoty kolor.
5. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos.
6. Pierś z kurczaka przekładamy do miseczek, całość polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
„Tania podróba” sosu Worcestershire:
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki miodu/syropu z agawy/melasy/od biedy cukru/ksylitolu/erytrolu
Kilka kropel octu
Kilka kropel sosu rybnego (super by było dodać ale wiem, że też możecie nie mieć)
Szczypta przyprawy korzennej
Wszystko mieszamy.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂