Bagietki czosnkowe

BAGIETKA CZOSNKOWA 馃 Idealnie chrupi膮ca sk贸rka, mi臋kki 艣rodek, pyszne mas艂o czosnkowe… Smakuje jak ta z 馃悶 (no, w sumie lepiej). Je偶eli jeste艣cie jej fanami to koniecznie j膮 zr贸bcie. To tak prosty przepis, 偶e pro艣ciej si臋 ju偶 nie da 馃き

Sk艂adniki na 4 bagietki:
400 g m膮ki pszennej + 4 艂y偶eczki
200 g ciep艂ej wody
7-15 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
1 艂y偶eczka soli
1 艂y偶eczka cukru
60 g mi臋kkiego mas艂a
1 du偶y z膮bek czosnku
2 艂y偶eczki pokrojonej pietruszki
S贸l do smaku

Przygotowanie:
1. Dro偶d偶e kruszymy do miseczki. Dodajemy 4 艂y偶eczki m膮ki, 8 艂y偶ek wody i 艂y偶eczk臋 cukru. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min do ciep艂ego miejsca.
2. Po up艂ywie czasu zagniatamy ciasto z rozczynu, reszty m膮ki, wody i soli. Powinno by膰 lu藕ne, ale odrywa膰 si臋 od r膮k. Odstawiamy w ciep艂e miejsce na 45 min.
3. Mas艂o mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, pietruszk膮 i sol膮 (powinno by膰 do艣膰 s艂one).
4. Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia.
6. Po 45 min. ciasto dzielimy na 4 cz臋艣ci, rozci膮gamy je na ksztalt bagietek. Uk艂adamy na blaszce. Odstawiamy si臋 20 min w ciep艂e miejsce.
7. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni.
8. Ciasto delikatnie nakrawamy. Wk艂adamy bagietki na 7 min do piekarnika. Dobrze jest piekarnik i bagietki spryska膰 wod膮 lub wla膰 wod臋 na jego dno.
9. Nast臋pnie wyciagamy bagietki, nakrawamy je bardziej i wk艂adamy do 艣rodka 艂y偶eczk膮 mas艂o. Podpiekamy dodatkowo ok. 3 min.

Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪

Popularne wpisy


Warning: Undefined array key "query_exclude_related" in /home/platne/serwer212075/public_html/autoinstalator/serwer212075.lh.pl/wordpress29543/wp-content/plugins/royal-elementor-addons/modules/magazine-grid/widgets/wpr-magazine-grid.php on line 5039

漏 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatno艣ci