Przekładane korzenne ciasteczka kakaowe 🍪🍫 niesamowicie aromatyczne, pyszne i miękkie od powideł/dżemu którymi je przełożymy. Kakao + śliwka lub czarna porzeczka + przyprawa do piernika to znakomite połączenie.

Składniki:
300 g mąki pszennej lub orkiszowej
100 g masła
80 g / 1 szkl. cukru pudru (może być z erytrolu/ksylitolu)
2 jajka
1 łyżka kefiru
1 łyżka przyprawy do piekarnika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli + powidła śliwkowe/dżem z czarnej porzeczki itp.
Przygotowanie:
1. Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Wkładamy do lodówki na 1h.
2. Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy obficie podsypując mąka.
3. Wykrawamy kształty – najlepiej podobne, część może być z okienkiem aby można było je na siebie nałożyć.
4. Przekładamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
6. Ciasteczka pieczemy przez ok. 10-15 min. Studzimy.
7. Przekładamy dżemem/powidłami.
Sprawdź również przepis na:
Babka piernikowa
Mus chałwowy
Włoskie ciasteczka
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂
