Przek艂adane korzenne ciasteczka kakaowe 馃崻馃崼 niesamowicie aromatyczne, pyszne i mi臋kkie od powide艂/d偶emu kt贸rymi je prze艂o偶ymy. Kakao + 艣liwka lub czarna porzeczka + przyprawa do piernika to znakomite po艂膮czenie.
Sk艂adniki:
300 g m膮ki pszennej lub orkiszowej
100 g mas艂a
80 g / 1 szkl. cukru pudru (mo偶e by膰 z erytrolu/ksylitolu)
2 jajka
1 艂y偶ka kefiru
1 艂y偶ka przyprawy do piekarnika
1 艂y偶ka kakao
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
Szczypta soli + powid艂a 艣liwkowe/d偶em z czarnej porzeczki itp.
Przygotowanie:
1. Zagniatamy ciasto ze wszystkich sk艂adnik贸w. Wk艂adamy do lod贸wki na 1h.
2. Wyci膮gamy ciasto z lod贸wki i wa艂kujemy obficie podsypuj膮c m膮ka.
3. Wykrawamy kszta艂ty – najlepiej podobne, cz臋艣膰 mo偶e by膰 z okienkiem aby mo偶na by艂o je na siebie na艂o偶y膰.
4. Przek艂adamy ciasteczka na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
6. Ciasteczka pieczemy przez ok. 10-15 min. Studzimy.
7. Przek艂adamy d偶emem/powid艂ami.
Sprawd藕 r贸wnie偶 przepis na:
Babka piernikowa
Mus cha艂wowy
W艂oskie ciasteczka
Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪