Orzechowe zawijasy

Zawijasy orzechowe z ciasta francuskiego 🥜🥰 Wyznaję zasadę, że w naszej lodówce zawsze musi być ciasto francuskie i powiedziałam też o tej mojej zasadzie babci 🧓Wzięła sobie do serca i owszem, zawsze ciasto w lodówce ma… Tylko nie wie co z nim zrobić i daje mi 🤪 Pomysły na ciasto francuskie? Mi ich nie brakuje! Dziś proponuję Wam ciasto francuskie na słodko.

Składniki na 1 blaszkę zawijasów:
1 duży arkusz ciasta francuskiego
150 g orzechów włoskich lub pecan
100 ml mleka
4 kopiaste łyżki cukru koksowego/ksylitolu/erytrolu/ewentualnie zwykłego cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1 roztrzepane jajko do posmarowania
Opcjonalnie: 1 łyżka syropu orzechowego

Przygotowanie:
1. Orzechy siekamy dość drobno. Przesypujemy do miski.
2. Dodajemy słodzidło, mleko, cynamon, kakao i opcjonalnie syrop orzechowy. Mieszamy i odstawiamy na 5 min.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy.
5. Rozprowadzamy masę orzechową po całości zostawiając wolne boki. Zawijamy ciasto w rulon.
6. Kroimy w “plasterki”. Przekładamy na blaszkę.
7. Spłaszczamy ręką.
8. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Ile piec ciasto francuskie? Ja piekłam je ok. 20 min. Ma być pięknie zarumienione.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z miłości do dobrego jedzenia, podróży i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajdź na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności