Zawijasy orzechowe z ciasta francuskiego 馃馃グ Wyznaj臋 zasad臋, 偶e w naszej lod贸wce zawsze musi by膰 ciasto francuskie i powiedzia艂am te偶 o tej mojej zasadzie babci 馃Wzi臋艂a sobie do serca i owszem, zawsze ciasto w lod贸wce ma… Tylko nie wie co z nim zrobi膰 i daje mi 馃お Pomys艂y na ciasto francuskie? Mi ich nie brakuje! Dzi艣 proponuj臋 Wam ciasto francuskie na s艂odko.
Sk艂adniki na 1 blaszk臋 zawijas贸w:
1 du偶y arkusz ciasta francuskiego
150 g orzech贸w w艂oskich lub pecan
100 ml mleka
4 kopiaste 艂y偶ki cukru koksowego/ksylitolu/erytrolu/ewentualnie zwyk艂ego cukru
1 艂y偶ka kakao
1/2 艂y偶eczki cynamonu
1 roztrzepane jajko do posmarowania
Opcjonalnie: 1 艂y偶ka syropu orzechowego
Przygotowanie:
1. Orzechy siekamy do艣膰 drobno. Przesypujemy do miski.
2. Dodajemy s艂odzid艂o, mleko, cynamon, kakao i opcjonalnie syrop orzechowy. Mieszamy i odstawiamy na 5 min.
3. Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy.
5. Rozprowadzamy mas臋 orzechow膮 po ca艂o艣ci zostawiaj膮c wolne boki. Zawijamy ciasto w rulon.
6. Kroimy w „plasterki”. Przek艂adamy na blaszk臋.
7. Sp艂aszczamy r臋k膮.
8. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Ile piec ciasto francuskie? Ja piek艂am je ok. 20 min. Ma by膰 pi臋knie zarumienione.
Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪