Lekkie pulpety drobiowe z brokułem

Co powiecie na lekkie, pieczone pulpety drobiowe z dodatkiem brokuła? Są naprawdę obłędnie dobre, soczyste i zdrowe! To świetny pomysł na wykorzystanie resztki brokuła lub “przemycenie go” do diety. Pulpety razem z kaszą i surówką tworzą pełnowartościowy i zdrowy obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom.

Składniki:
1/2 główki brokuła
400 g mięsa mielonego drobiowego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
6 łyżek otrębów/płatków teff/bułki tartej
1 jajko 2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente lub rozgotowujemy. Przelewamy zimną wodą. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Podsmażamy ok. 4 minuty cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek, podsmażamy 2 minuty.
3. Brokuła drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy 2 minuty. Odstawiamy na bok i studzimy.
4. W misce mieszamy mięso mielone, jajko i otręby/płatki/bułkę tartą.
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
6. Przestudzone warzywa dodajemy do mięsa, ugniatamy masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, kurkumą i papryką.
7. W rękach formujemy klopsiki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. Podajemy np. z sosem śmietanowo-koperkowym.

Inne pomysły z brokułem w roli głównej:
Sałatka z brokułem
Zupa krem brokułowa
Zapiekanka makaronowa

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z miłości do dobrego jedzenia, podróży i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajdź na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności