Lubię zupy, bo są: proste, szybkie, smaczne i zdrowe. Moimi faworytami są zupy krem i ukochana Oczyszczająca zupa jaglana. Można się nimi najeść, a kalorii w nich niewiele. Są pełne witamin, błonnika i soli mineralnych.
Brokuły to inaczej zielony kalafior.Ugotowane niestety nie zawierają suloforanu (silnego przeciwutleniacza), ale dzięki potasowi, którego zawierają aż 295mg po ugotowaniu – poprawiają pracę układu krwionośnego i przyspieszają wydalanie nadmiaru sodu (którego mamy nadmiar w naszej diecie). Dodatkowo dzięki Witaminie C, luteinie i witaminie B2 poprawiają stan tkanki łącznej, poprawiają wzrok. Polecane są cukrzykom-mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów z układem sercowo-naczyniowym. Minusy: Mogą powodować wzdęcia. Zupa z brokuła charakteryzuje się delikatnym, ale wyrazistym smakiem. Jest bardzo kremowa; pasują do niej idealnie grzanki z razowego pieczywa groszek ptysiowy i świeże zioła.
Składniki na 3 porcje:
500g brokułów
50g jogurtu naturalnego
10g otrąb
Sól morska
Pieprz czarny
Spirulina (opcjonalnie)
+ Grzanki z pełnoziarnistego/bezglutenowego chleba
Świeże zioła, rzeżucha
Przygotowanie:
1. Brokuł dzielimy na różyczki. Gotujemy na parze/w worku do mikrofali/w wodzie do momentu aż będzie miękki. Odstawiamy na chwilę aby wystygnął i blendujemy.
2. Przekładamy do garnka i zalewamy 2 szkl. wody.Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego.
3. Stawiamy na średni ogień i gotujemy.
4, Dodajemy sól, pieprz i łyżkę otrąb oraz opcjonalnie odrobinę spiruliny. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 7 minut.
5. Podajemy z pełnoziarnistymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Jeżeli chcemy aby zupa była bardziej serowa możemy dodać serek topiony.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂